Volledig scherm
Boer Herman Jansen bij het door hem geblokkeerde wildrooster. © Eveline Van Elk

Boer is loslopende honden beu

NIFTRIK/BALGOIJ - Veehouder Herman Jansen uit Balgoij heeft het helemaal gehad met loslopende honden. Om de dieren te weren heeft hij een wildrooster met prikkeldraad afgezet. 

Jansen pacht het natuurgebied de Loonse Waard . Zijn runderen zorgen er meteen voor dat het terrein niet dichtgroeit. Wandelaars mogen het gebied vrij in en honden mogen er loslopen. Het rooster aan de Van Cittersweg legde Jansen een jaar of vier geleden aan, zodat wandelaars makkelijker richting de Maas konden lopen. Ook een klaphek bij de jachthavens maakte hij zelf.

,,Dat deed ik uit goedheid. Mensen moeten erin kunnen om van de natuur te genieten. Maar die ingang met het veerooster wordt nu ontzettend veel gebruikt door uitlaatservices. Die honden rennen overal rond en helpen de natuur om zeep. Ik zag hier patrijzen, wulpen, ganzen, maar die zijn allemaal weg.

,,Ik probeer de zaak samen met de hengelsportvereniging, jagers en anderen schoon te houden. Vier jaar geleden hadden we een grote actie waarbij we in één keer 4 ton vuil ophaalden.''

Volgens Jansen reageren hondenbezitters negatief als hij ze aanspreekt. ,,Een klap op mijn muil kan ik krijgen, zo is de houding. Mijn koeien zelf hebben niet zo'n last van die honden. Laatst was er iemand die vond dat haar beagle zo leuk bij het vee speelde. Ja, tot er een op het hondje gaat staan. Dan stelt ze mij aansprakelijk.''

Volgens Sanne Thele van hondenuitlaatbedrijf De Wijze Wolf, die geregeld in de Loonse Waard loopt, valt in haar geval de hondenoverlast mee. ,,Ze lopen altijd in een cirkel dicht bij me, ik heb ze onder controle. En ik loop altijd langs het water, niet bij de koeien.'' Ze vindt de boer 'onaangenaam': ,,Hij spreekt je altijd op zo'n boze manier aan. Dat je direct weg moet.''

Wijchenaar Arno Reijnen plaatste een boos bericht op Facebook over het prikkeldraad. ,,Ik laat er vaak mijn bouvier uit. Begin deze week liep hij met zijn snuit dat prikkeldraad in. Gelukkig heeft hij er niets aan overgehouden.

Quote

Die honden rennen overal rond en helpen de natuur om zeep.

Veehouder Herman Jansen

De gemeente Wijchen kon nog niet inhoudelijk reageren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.