Volledig scherm
© ThinkStock / Getty Images

Cel- en werkstraf voor bijstandsfraude Wijchens echtpaar

ARNHEM - Een echtpaar uit Wijchen is door de rechtbank veroordeeld voor valsheid in geschrifte en bijstandsfraude. De 63-jarige man moet 1 jaar de cel in. Aan de 63-jarige vrouw is een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden opgelegd.

De rechtbank acht bewezen dat de man heeft verzwegen dat hij eigenaar was van woningen en bouwgrond in Turkije ter waarde van ruim 2 ton.

Ook ontving hij in Turkije elke maand een pensioenuitkering.

Het echtpaar is inmiddels gescheiden en de man heeft geen vaste woon- en verblijfplaats meer in Nederland.

Teruggevorderd
De man en de vrouw hebben jarenlang een bijstandsuitkering ontvangen die niet zou zijn verstrekt als zij hun vermogen en inkomen aan de Sociale Dienst hadden gemeld.

Het totale bedrag van ruim 2 ton aan ten onrechte verstrekte bijstand wordt door de gemeente van zowel van de man als de vrouw teruggevorderd.

Verweer
De ex-vrouw beweert dat zij niets wist van de pensioenuitkering en het onroerend goed van haar man. De rechtbank heeft haar verweer verworpen.

De vrouw heeft de voor de Sociale Dienst bestemde formulieren, waarop over dit vermogen en inkomen niet stond vermeld, zonder voorbehoud (mede) ondertekend.

Omdat de vrouw verklaard heeft dat zij haar man naar bezit heeft gevraagd en dat hij daarop geen antwoord wilde geven, heeft zij de aanmerkelijke kans aanvaard dat de formulieren niet juist ingevuld waren.