Volledig scherm
Down the Rabbit Hole in 2018. © gratis

Dit zijn de zeven opmerkelijkste cijfers van Down the Rabbit Hole

Het gaat dit weekend los bij Down the Rabbit Hole. Het driedaagse festival brengt 35.000 bezoekers in extase. Het merendeel slaat zijn of haar tentje op bij De Groene Heuvels in Ewijk voor drie dagen dansen, drinken, kunst, muziek en gewoon lekker hangen. 

Wie komt kamperen mag 8 liter drank meenemen als je het terrein op gaat. Geen glazen, maar plastic of karton. Het maakt niet uit wat voor drank dat is, ook alcohol is toegestaan. De liefhebbers hebben in elk geval meteen genoeg te zuipen.

Op het terrein zijn 47 verschillende eetgelegenheden verspreid. Daarbij zijn meegeteld een handjevol koffietenten, waar wat koekerigs te knabbelen valt. Verder zijn er snacks en maaltijden van bitterballen tot aziatisch vegetarisch, van frites tot sapjes en salades, en van kaasfondue tot Koreaans.

In drie dagen tijd rijdt er 189 keer gratis pendelbus op en neer, van het festivalterrein naar station Wijchen en omgekeerd. Gemiddeld elke 20 minuten gaat er, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, een ritje op en neer naar het festivalterrein. Liever met de fiets of eigen auto? Op en om de weilanden zijn grote fietsstallingen en parkeerplaatsen ingericht.

Drie dagen feesten en kamperen kost een bezoeker minimaal 149 euro. Wie op het terrein nog wat te eten en te drinken haalt, is nog veel meer geld kwijt. Het kaartje is 20 euro duurder dan vorig jaar, een stijging van dik 15 procent. Daarmee is DTRH in Nederland één van de festivals met de snelst stijgende ticketprijs. 

100 bands, DJ's, muziekcollectieven en andere artiesten treden er op. Ongeveer, dan. Want wie in het programma aan de tel gaat, raakt die geheid kwijt. En er gebeurt op talloze plekjes altijd wel wat, zonder dat het exact aan een tijd gebonden is. Probeer maar eens wijs te worden uit het blokkenschema, en waar ligt de grens tussen muziekmaker en kunstenaar?

Van alle festivalgangers komt procent van over de grens. Enkele duizenden Belgen en, opvallend dit jaar, honderden Engelsen komen naar Ewijk toe. Duitsers zie je minder, maar dat geldt voor haast alle festivals in Nederland. Verder komen muziekfans uit het hele land: minder dan een kwart van de bezoekers komt uit Gelderland.

De temperatuur loopt hoog op, zo is de verwachting. De kans is groot dat de 30 graden wordt aangetikt. Geen reden tot paniek bij de organisatie, die dan ook geen speciale maatregelen neemt. Er is overal drinkwater te pakken, er is een zwemplas en genoeg schaduw. Eindelijk is er een keer louter zon bij DTRH. Laten we het legendarische modderbad van 2016 vergeten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.