Volledig scherm
De brug bij Ewijk gaat de Tacitusbrug heten.

Herman de Man verliest zijn brug, of toch niet?

NIJMEGEN - Na de aankondiging van een prijsvraag voor de naam van de Waalbrug bij Ewijk ontstond een kleine golf van verontwaardiging: 'Iedereen weet toch dat die brug de Herman de Manbrug heet?'

Een zoekvraag op Wikipedia levert schijnbaar betrouwbaar bewijs: 'De Herman de Manbrug is een tuibrug die de autosnelweg A50 de Waal laat kruisen tussen knooppunt Ewijk en knooppunt Valburg.' Ook Rijkswaterstaat, die de prijsvraag maandag heeft uitgeschreven, herkent de naam. Maar een woordvoerder laat weten: "Het is nergens op gestoeld.Die brug heeft geen naam. We weten niet wie het de wereld in heeft geholpen. Misschien is het gebaseerd op de Martinus Nijhoffbrug in Zaltbommel." Nijhoff was dichter. Herman de Man (1898-1946) was schrijver van streekromans.

Hoe dan ook: inwoners van Beuningen en Overbetuwe kunnen tot 7 januari hun suggestie insturen. Een jury maakt uit de inzendingen een keuze en daarbij is de naam Herman de Man geen taboe. Hij kan zijn brug dus 'heroveren'.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.