Volledig scherm
‘Handen omhoog of ik schiet’, lijkt deze vader tegen zijn kroost te zeggen, met het fototoestel in de aanslag. De open dag van de Waalbrug bij Ewijk werd maandag door duizenden mensen bezocht. Onder hen opvallend veel gezinnen met kinderen. © William Moore

Nieuwe Waalbrug A50 in gebruik

EWIJK - De nieuwe brug over de Waal in de A50 is dinsdag in gebruik genomen. Het verkeer richting het zuiden kan nu gebruik maken van drie rijstroken. Donderdag gaat de nieuwe brug in noordelijke richting open. Dat meldde Rijkswaterstaat.

Na de opening van de nieuwe brug wordt de oude brug opgeknapt. Als dat klaar is, kan het verkeer over de oude brug naar het noorden en over de nieuwe brug naar het zuiden. In elke richting zijn dan vier rijstroken. De werkzaamheden zijn waarschijnlijk eind 2014 afgerond.

De A50 tussen de knooppunten Grijsoord en Ewijk was begin dit jaar het grootste fileknelpunt van Nederland. Maar door de extra Waalbrug en de verbreding van de snelweg tussen Valburg en Ewijk moeten de problemen in 2014 zijn opgelost.

Volgens Rijkswaterstaat stroomde het verkeer na de opening goed door. „De ochtendspits op dinsdag is meestal een van de drukste momenten in de week, en het is bovendien de dag na Pinksteren. Toch hebben we de dagelijkse file hier niet gezien”, aldus een woordvoerster.