Volledig scherm
Medewerkers van Rijkswaterstaat donderdagochtend bezig met het plaatsen van de laatste ligger op de brug. © Steven de Jel/Gelderlander

Waalbrug A50: Tacitusbrug

EWIJK – De nieuwe Waalbrug in de A50 bij Ewijk heeft de naam Tacitusbrug gekregen. Donderdagmorgen is met enig ceremonieel de laatste betonnen moot voor de nieuwe brug geplaatst. Met de nieuwe naam, verdwijnt ook de naam van het oude deel van de 37 jaar oude brug.

De naam is bedacht door Silvia Turk-Mulderij uit Herveld. Zij was één van de mensen die reageerden op de oproep van Rijkswaterstaat om een nieuwe naam voor de brug te bedenken.

Publius Cornelius Tacitus was een Romeins geschiedschrijver die in de eerste eeuw van de jaartelling als eerste de Batavieren beschreef. Het volk dat woonde op wat de Romeinen het 'Insula Batavorum' noemden: het 'eiland van de Bataven'. Tegenwoordig bekend als de Betuwe.

Officieel heette de brug Herman de Manbrug, maar deze naam werd zelden gebruikt en sprak men over ‘De brug bij Ewijk’.De sluiting van de brug werd verricht door Joke Cuperus, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Oost-Nederland. Samen met de Beuningse burgemeester Carol van Eert en waarnemend burgemeester Rob Metz van de gemeente Overbetuwe, legde zij de laatste ligger waarmee de extra brug constructief is gesloten.

Het verkeer op de A50 tussen de knooppunten Valburg en Ewijk wordt vanaf 21 mei – in beide richtingen – over de nieuwe Waalbrug geleid. De oude Waalbrug wordt gedurende een jaar afgesloten voor groot onderhoud. Met ook op de nieuwe brug drie rijstroken naar het noorden en twee naar het zuiden blijft de Waalbrug als bottelneck nog een jaartje lijstaanvoerder in de filehitlijsten.

Volledig scherm
Burgemeester Van Eert van Beuningen, Joke Cuperus van Rijkswaterstaat en waarnemend burgemeester Metz van Overbetuwe onthullen de nieuwe naam van de brug. © Steven de Jel/De Gelderlander
Volledig scherm
De brug bij Ewijk gaat de Tacitusbrug heten.
Nieuwe situatie op de A50 tussen knooppunt Ewijk en Valburg (vanaf 2014). In een vogelvlucht ziet u hoe het nieuwe tracé eruit komt te zien vanaf knooppunt Ewijk (zuid), richting Valburg (noord). Daarbij passeert u de Waal en ziet u ten westen (links) van de bestaande brug de extra Waalbrug, die nu wordt gebouwd. Rijkswaterstaat werkt voor het weggedeelte A50 Ewijk-Valburg aan een verbreding in beide richtingen van 2x2 naar 2x4 rijstroken en een vluchtstrook. Hierdoor zal de doorstroming van het verkeer en de bereikbaarheid van de regio verbeteren. In het kader van deze wegverbreding komt er een extra brug over de Waal (ten westen van de bestaande) in de A50. Ook past Rijkswaterstaat de knooppunten Ewijk en Valburg aan. Als de extra brug over de Waal in 2013 klaar is, gaat het verkeer -met hetzelfde aantal rijstroken als nu- over de extra brug rijden en wordt de bestaande brug gerenoveerd. In 2014 is het hele project gereed. Zie voor meer informatie: www.rijkswaterstaat.nl/A50 (Ewijk-Valburg).
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.