Volledig scherm
De oververhitting neemt niet verder toe, de woningmarkt stabiliseert in Maas en Waal; maar er is nog steeds krapte. © ANP

Aanbod koopwoningen daalt in Maas en Waal nog iets verder

WIJCHEN - Het aantal woningen dat in de regio Maas en Waal te koop staat, is in de eerste drie maanden van dit jaar weer wat verder afgenomen. Alleen in Wijchen nam het huizenaanbod - na eveneens jaren van daling - iets toe. 

Dit blijkt uit de gedetailleerde kwartaalcijfers van makelaarsorganisatie NVM. Een schaars woningaanbod zorgt voor krapte op de woningmarkt en hoge verkoopprijzen. Het aantal verkopen blijft dan ook in drie van de vier gemeenten dalen; alleen in Beuningen werd afgelopen kwartaal iets meer verkocht dan in de laatste drie maanden van vorig jaar. 

In Wijchen gaat een woning wel het snelst over naar een nieuwe eigenaar. De gemiddelde verkooptijd is daar met 34 dagen het laagst in de regio. In Druten en Beuningen bedraagt die gemiddelde verkooptijd respectievelijk 48 en 61 dagen. In West Maas en Waal staat het bordje ‘te koop’ het langst in de tuin: gemiddeld 115 dagen. 

Tot 11 procent duurder

De NVM kijkt ook naar de gemiddelde verkoopprijs van het afgelopen kwartaal, ten opzichte van de eerste drie maanden in 2018. In Wijchen en Druten wordt ruim 11 procent meer voor een woning neergelegd, in Beuningen is dat bedrag in een jaar tijd met 9 procent omhoog gegaan en in West Maas en Waal 4 procent. 

Volgens de Drutense makelaar Frank van Lunen van kantoor Hans Janssen is de woningmarkt aan het stabiliseren, maar blijft die oververhit. ,,Het aanbod neemt nog maar beperkt af en de prijzen stijgen minder hard dan in voorgaande jaren. Maar ook daarmee is er nog steeds sprake van flinke krapte.” Ruim 80 procent van de woningverkopen gaat via aan makelaar die is aangesloten bij de NVM. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal