Volledig scherm
Medewerkers van DAR legen de groene kliko's in de Huissteden in Wijchen. © Eveline Van Elk

Afvalinzameling Wijchen lijkt de kinderziektes voorbij

WIJCHEN - De nieuwe manier van afval inzamelen in Wijchen gaat na een 'lastige' junimaand weer een stuk beter. Afvalbedrijf DAR zag in juli al dat veel inwoners gewend zijn geraakt aan de nieuwe ophaaldagen voor de containers en het nieuwe beleid voor de plastic-plus-zakken. 

Begin juni is er veel veranderd in de vuilinzameling in Wijchen. Vrijwel alle routes en ophaaldagen gingen op de schop. Bovendien werden de zakken met plastic en kartonverpakkingen niet meer samen met de groene gft-kliko opgehaald maar gelijktijdig met de zwarte restafval-kliko. Dat leverde in juni nogal wat gewenningsproblemen op. De DAR schat in dat het in de eerste weken bij één op de dertig adressen fout ging. 

Wennen aan routes

,,Normaal krijgen we zo'n 35 meldingen of klachten per week uit Wijchen. In juni was dat drie keer zoveel", laat een woordvoerster van de DAR weten. ,,In juli liep het aantal meldingen alweer terug en vermoedelijk zitten we deze maand weer op normale aantallen." Nogal wat klachten betroffen het per abuis overslaan van een woning of straatje: ook de DAR-chauffeurs moesten wennen aan nieuwe routes.

De meeste meldingen kwamen uit Wijchen-Noord. Daar wordt sinds juni ook een zijlader ingezet en dat vereist een andere aanbieding van de container. Zo werden de plastic- en kartonnenverpakkingszakken nog vaak aan de container gehangen, terwijl die kliko daardoor niet automatisch geleegd kan worden. 

Wekelijks

Voor het eerst leegt de DAR dit jaar in juni, juli en augustus bij wijze van proef wekelijks de gft-kliko. Over de ervaringen daarmee tot nu toe kan de DAR nog weinig meer kwijt dan 'we zien dat er gebruik van wordt gemaakt'. Het extreem droge en dus weinig groeizame weer maakt het ook lastig om een goed eerste beeld te krijgen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal