Volledig scherm
Aloys van Velthoven tijdens zijn laatste mis in Balgoij. © Marije Schuurs

Allerlaatste mis in Balgoij voor priester Van Velthoven

BALGOIJ - Priester Aloys van Velthoven nam zondagochtend met een openluchtmis afscheid van ‘zijn’ Balgoij. Meer dan vijftien jaar lang was Van Velthoven verbonden aan de Wijchens-Heumense parochie. Vanaf september dit jaar zet de priester zijn werk fulltime voort in Groesbeek en Brakkenstein.

De jaarlijks terugkerende openluchtmis bij de Oude Toren stond zoals altijd in het teken van Sint Jan, maar kreeg door het afscheid van de priester een bijzonder tintje. Zo gaf de harmonie een verrassingsserenade en sprak heemkundekring Pagus Balgoye een dankwoord uit.

‘Asithi Amen’ 

Volledig scherm
Links: De Congolese priester Yves Mambueni Makiadi, opvolger van Van Velthoven. © Marije Schuurs

Tijdens de mis was er ook ruimte om de Congolese priester Yves Mambueni Makiadi – opvolger van Van Velthoven – te verwelkomen. Met het slotlied ‘Asithi Amen’ bracht het koor een ode aan zijn vaderland. En aan het einde van de viering gaf Van Velthoven met een stevige knuffel het spreekwoordelijke stokje door aan zijn collega.

Van Velthoven heeft alle vertrouwen in zijn opvolger Marmbueni Makiadi, maar verlaat de parochie toch met een dubbel gevoel. ,,Ik heb nu al een beetje heimwee. De mensen hier zijn gastvrij, joviaal. En ze kunnen goed feesten.”

,,Ik heb me hier thuis gevoeld, maar de priesternood vraagt mij te vertrekken. Er zijn elders te weinig priesters en als je dan gevraagd wordt, is het je plicht te antwoorden. Het vertrouwen dat spreekt uit die oproep aan mij, doet me goed en geeft energie voor mijn nieuwe werk.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal