‘Als zij naar buiten gaan, gaan wij naar de stad’

In deze aflevering van de rubriek Tussen oude muren vertelt Otto van Verschuer over zijn woning Klein Leur in Leur.

Hoe is het om te wonen in een monument? In Maas en Waal staan veel panden met een verhaal. De bewoners vertellen over het leven tussen oude muren.
Klik voor eerdere afleveringen

Volledig scherm
Otto van Verschuer. © Koen Verheijden

Landgoed Leur kwam al in 1740 in bezit van de voorvaderen van Otto van Verschuer, maar hij woont er zelf pas zo’n 25 jaar. Zijn vader werkte in de scheepvaart en als gevolg daarvan werd hij in Antwerpen geboren en groeide hij op in Rotterdam. Na een aantal jaren in Groningen en Amsterdam te hebben gewoond, streek Verschuer uiteindelijk toch neer in Leur, in Klein Leur om precies te zijn, ook wel het Kleine Huis genoemd.

Het pand is in 1845 gebouwd en ligt op een paar honderd meter afstand van Huis te Leur, het voornaamste huis van het landgoed. Van Verschuer: ,,Het is een kleine kopie. Het verhaal is altijd geweest dat in die tijd een van de mannelijke nazaten ongetrouwd was en niet bij zijn broer en schoonzus in wilde wonen. Hij bouwde een eigen huis en liet zich daarbij inspireren door het grote huis. De overeenkomsten kun je goed zien.” 

Luxe bejaardenhuis
Het achterhuis van Klein Leur was vroeger een boerderij. De boer en boerin die er leefden, verzorgden de vrijgezelle voorouder Van Balveren. ,,Een soort luxe bejaardenhuis.”

Als kind bezocht Van Verschuer Klein Leur weleens, maar hij heeft er weinig herinneringen aan. Voordat hij er zelf met zijn vrouw en kinderen ging wonen, zaten er nog twee weduwen in van de echtparen die in het boerderijdeel en het voorhuis hadden gewoond. ,,De ene was blind, de andere doof. Ze hadden elkaar hard nodig. Ze zijn vlak na elkaar overleden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal