Volledig scherm
Jos Janssen met zijn konijnen. © Eveline Van Elk

Arabische duiven maken kleindiertentoonstelling in Wijchen één na grootste

BEUNINGEN/ WIJCHEN - Voor het eerst in 59 jaar komt de Europese Club van Arabische Trommelduiven naar de Gelderlandshow in Wijchen. Deze kleindierententoonstelling, die half december plaatsvindt, is mede daardoor nu de één na grootste van het land.

Vorig jaar brak de Gelderlandshow het eigen record: er waren bijna 4100 duiven, konijnen, kippen, vogels en kleine knagers te zien in de Wijchense Olympic-hallen. Komende editie ligt dit aantal iets lager. Precies 3829 dieren zijn er aangemeld voor de show.

Deze lichte afname ligt niet aan de duiven. Met ruim 2500, nog 100 meer dan in 2018, zijn ze straks vertegenwoordigd in Wijchen. Dat heeft een paar redenen. Ten eerste is de grootste duivenshow van Nederland, de NBS-bondsshow, er voor het tweede jaar op rij ondergebracht. Tevens komt de Europese club van Arabische Trommelduiven voor het eerst naar de Gelderlandshow. De leden nemen meer dan 650 trommelduiven mee.

Quote

Het is nogal een vergrijsde sport

Jos Janssen, Voorzitter Gelderlandshow

Niets te klagen

,,Normaal gesproken houden ze hun clubkampioenschap in Duitsland. Eén van hun leden, een Wijchenaar, is overleden. Ter nagedachtenis aan hem besloten ze om naar ons toe te komen, in Wijchen", zegt voorzitter Jos Janssen uit Beuningen. Hij is al meer dan veertig jaar betrokken bij de Gelderland-show. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door kleindierenclubs uit vijf plaatsen: Lobith, Beuningen, Huissen, Malden en Nijmegen.

Over het aantal duiven hebben deze organisatoren dus niets te klagen. Dat geldt niet voor de andere dieren. Dat loopt steeds verder terug. Dit jaar zijn er nog 582 konijnen, 46 watervogels, 62 siervogels, 493 hoenders en zo'n honderd kleine knagers van de partij. Ter vergelijking: in het verleden had de Gelderlandshow weleens 2000 konijnen, zegt Janssen.

Quote

Voor de opbouw hebben we zo’n zeventig vrijwilli­gers nodig

Veel werk

Die afname is volgens hem een landelijke trend. ,,De landelijke regels worden onder andere door de uitbraak van ziektes steeds strenger. Om deel te nemen aan een tentoonstelling moet je een konijn bijvoorbeeld voortaan eerst laten inenten. Dat kost best veel geld. Je merkt dat mensen op een gegeven moment denken 'het is mooi geweest'. Veel nieuwe aanwas krijgen we helaas ook niet. Het is nogal een vergrijsde sport.”

Met name door de komst van de duiven mag de Gelderlandshow zich toch de één na grootste van Nederland noemen. Alleen de show in Assen, met zo'n zesduizend dieren, moeten Janssen en zijn collega-organisatoren voor zich laten. De komst van zoveel dieren is leuk - 'daar doe je het voor' - maar bezorgt hen wel veel werk. ,,Voor de opbouw hebben we al zo'n zeventig vrijwilligers nodig. Ik deed al een beroep op mijn vrienden en familieleden of ze een handje kunnen helpen.”

De Gelderlandshow is 13, 14 en 15 december in de Olympic-hallen in Wijchen. Bezoekers kunnen deze dagen de ruim 3800 dieren komen bekijken. Op zondagochtend is er een live-keuring waar iedereen bij mag zijn. Meer informatie is te vinden op de website van de Gelderlandshow.

Maas en Waal