Jonagold
Volledig scherm
Jonagold © ANP Archieffoto.

‘Balgoijse appeltjes’ Vierdaagse afgeschaft

WIJCHEN - De kans is groot dat Vierdaagselopers op de tweede wandeldag in Wijchen voortaan geen appeltje krijgen uitgereikt op de Kasteellaan. De gemeente moet bezuinigen en daar is deze traditie het slachtoffer van.

Al sinds de jaren 90 deelt de gemeente appels uit aan de wandelaars. Burgemeester Sjef Franssen begon ermee. Omdat ook in Balgoij de gewoonte bestond om appels uit te delen, en ze ook werden aangevoerd door de Balgoijse kweker Berben, spreken nog veel mensen nog steeds van de ‘appeltjes uit Balgoij’.

Dat klopt echter allang niet meer. Jarenlang werden ze geteeld in Bergharen, en inmiddels komen ze zelfs van vlak over de gemeentegrens bij Van Wagenberg in Overasselt.

12.500 appels

De Wijchense groothandel Van Eldijk zorgt elk jaar dat de Jonagolds ’s woensdags op tijd langs de wandelroute staan. ,,1.800 kilo is het, bij elkaar zo’n 12.500 appels”, zegt eigenaar Tonny van Eldijk. Hij wacht rustig af of de gemeenteraad de voorgestelde bezuiniging volgende maand goedkeurt.

De Vierdaagse blijft hoe dan ook een drukke week voor hem. Verspreid over vier dagen levert hij een kleine 20.000 kilo fruit - en een beetje groente - aan allerlei instanties die langs de route hun vriendelijkste gezicht willen laten zien.

Maas en Waal