Volledig scherm
Illustratie: Thermen Berendonck

Bestemmingsplan saunacomplex Berendonck vernietigd

WIJCHEN - Het bestemmingsplan Berendonck van de gemeente Wijchen is door de Raad van State vernietigd. De Vereniging Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) heeft van de Raad van State op 3 punten gelijk gekregen met kritiek op het plan voor de bouw van een thermencomplex bij de Berendonck.

Dat staat in de uitspraak die de Raad van State woensdagochtend heeft bekendgemaakt. De gemeente krijgt 4 weken om het gepubliceerde bestemmingsplan terug te trekken en het oude plan weer te activeren.

Volgens Alex de Meijer van de Vereniging Gelderse Natuur en Milieufederatie zijn 3 punten gehonoreerd. In het nieuwe bestemmingsplan is niet voldoende vastgelegd dat het bij de aan te leggen sauna alleen om naaktrecreatie zou gaan en niet - zoals bij Sanadome in Nijmegen - om geklede saunarecreatie. Op de tweede plaats krijgt GNMF gelijk met de kritiek dat in het bestemmingsplan niets gezegd is over een goede landschappelijke inpassing van het saunacomplex. Terwijl juist de gemeenteraad in zijn instemming met het bestemmingsplan dat onderdeel had opgenomen. Als derde heeft de Raad van State geoordeeld dat de gemeente Wijchen niet had mogen uitgaan van het verkrijgen van een ontheffing van de Flora en Faunawet waar het de bescherming van dassen in het gebied betreft.

Thermencomplex
Alleen GNMF is door de Raad van State deels ontvankelijk verklaard met de kritiek op het bestemmingsplan voor de Berendonck dat de komst van een thermencomplex en een hotel mogelijk maakt. Bezwaren van Sauna Oase B.V uit Nederasselt zijn niet door de Raad van State gehonoreerd.

Opnieuw
Het vernietigen van het bestemmingsplan heeft vergaande gevolgen voor de voortgang van de plannen bij de Berendonck. Voldoen aan de eisen die de GNMF heeft gesteld zal niet zomaar op korte termijn kunnen. Vooral de landschappelijke inpassing zal een probleem zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Deze onverwachte gasten streken begin 2019 neer in Maas en Waal

    Deze onverwach­te gasten streken begin 2019 neer in Maas en Waal

    Ieder jaar zijn er wel wat bijzondere vogels in de winter in Nederland die zich hier maar incidenteel laten zien. Wijchenaar Jordy Houkes betrapte er enkele in de regio. Zo liet deze week de witkopstaartmees zich zien bij de Berendonck: een vogeltje dat zich gewoonlijk ophoudt in Scandinavië en op de grens van Polen en Oekraïne. In 2010 kwamen er plots enkele duizenden naar Nederland, maar sindsdien zijn ze slechts incidenteel gezien.

Maas en Waal