Volledig scherm
© Eveline Van Elk

Betonnen waterkunstwerk weggehaald bij Paschalisschool voor plekje op grasveld bij bibliotheek

WIJCHEN - Het betonnen kunstwerk Triskelion wordt weggehaald van het schoolplein van de Wijchense Paschalisschool. De niet makkelijk te verplaatsen gigant krijgt een nieuwe plek op het grasveld tussen de bibliotheek en het Maaswaal College. Op die plek gaat er ook weer water doorheen stromen.

Bij de school in de wijk Woezik ligt het betonnen werk van 6 bij 6 meter nu wat in de weg. Elf jaar geleden was het heel even een leuke nieuwe speelplek, met stromend water waarop je vanalles door de spiralen kon laten varen. Maar al snel raakte de pomp verstopt met zand en werd het werk soms zelfs onveilig wanneer er regenwater bevroor op het gladde beton.

Weer naar behoren functioneren

De Paschalisschool wil de plek nu als ren- en speelplek inrichten. En de Schiedamse kunstenaar Diederik Klomberg, die het werk maakte, is ook blij. Bij 't Mozaïek zullen veel meer mensen Triskelion zien liggen. Bovendien gaat het werk ook weer naar behoren functioneren, zónder dat er een storingsgevoelige pomp bij komt kijken.

,,Het plan is om het regenwater van het dak van 't Mozaïek door de spiralen te laten stromen", zegt Klomberg. ,,Vervolgens wordt het opgevangen in ondergrondse bassins die er al liggen. Er komt geen stekker meer bij kijken. Zonder regen, staat het wel droog, natuurlijk. Maar dat is niet erg: het kunstwerk is ook al een beeld op zichzelf."

Het betonnen werk is, middels hijspunten die het al heeft, in twee delen te verplaatsen. Triskelion krijgt meteen ook een bescheiden opknapbeurt.

Maas en Waal