Volledig scherm
Een hap uit de motteheuvel in Leur. © DG

Bewijs: Leur heeft in de middeleeuwen versterking gehad, motteburcht gevonden

LEUR - Leur heeft in de middeleeuwen versterking gehad, een motteburcht. Die zou er in de tiende of elfde eeuw zijn gebouwd. Dat is na twee dagen graven door archeologen vast komen te staan. 

Het huidige stenen kerk van Leur ligt op een verhoging die waarschijnlijk plaats heeft geboden aan de voorburcht en een houten kerkje. Dat zo'n houten kerk er is geweest, is al eerder aangetoond. Om de motteburcht en de voorburcht heen, heeft een defensieve gracht gelegen.

Ringwal

Een stukje van die gracht werd maandag opgegraven, met daarin aardewerk uit de elfde eeuw. Gisteren namen de archeologen een hap uit de motteheuvel. Ook daar dook weer een verdedigingsgracht op en materiaal uit de tiende of elfde eeuw. Ook was heel duidelijk te zien hoe de kunstmatige heuvel toentertijd is opgeworpen. De bouwers hebben eerst de ronde gracht gegraven en de grond die daarbij vrij kwam op het middenterrein gegooid zodat een ringwal ontstond. Die wal is opgehoogd tot een heuvel: de motte. Daarop zou indertijd een houten verdedigingstoren zijn gebouwd: de motteburcht.

Het verhaal gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Archeologen hebben een hap genomen uit de motteheuvel in Leur. Bas Aarts kijkt toe. © DG

Van die burcht is niets meer terug te vinden. Maar wel van het materiaal dat de mensen indertijd in de gracht hebben gekieperd. Dan gaat het om aardewerk, vulkanisch gesteente (gebruikt voor maalstenen), tufsteen en dakleien. Alle vondsten bij elkaar maken de conclusie mogelijk dat er inderdaad een vroege versterking is geweest in Leur. De Leurse motte is in het vervolg geen hoopvolle theorie meer, maar door bewijs gestaafd.

Spectaculair

Motte-deskundige Bas Aarts, ook gisteren weer aanwezig bij het onderzoek in Leur, was onder de indruk. ,,Dit is spectaculair. De vroege burcht van Leiden is ook op deze manier begonnen, met de aanleg van een ringwal.” De Wijchense historicus Wim Kattenberg, die het onderzoek in gang zette, is opgetogen. Wat hij niet in de oude documenten kon vinden,  heeft de ondergrond nu prijsgegeven.  

Volledig scherm
Het onderzoek van maandag in Leur. © Eveline Van Elk
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal