Rob Schouten met op de voorgrond een foto van zijn vader toen hij 19 jaar oud was. Rob hoopt dat hij het monument kan realiseren in Nagasaki.
Volledig scherm
PREMIUM
Rob Schouten met op de voorgrond een foto van zijn vader toen hij 19 jaar oud was. Rob hoopt dat hij het monument kan realiseren in Nagasaki. © Eveline Van Elk

Blijvende herinnering aan kamp 14 in Japan

HORSSEN - Een grasveld aan het spoor, een hoog hek met prikkeldraad en een klein bordje met informatie. Het zijn de laatste, stille getuigen van Prisoners of War-kamp Fukuoka 14, kortweg POW 14, in de Zuid-Japanse havenstad Nagasaki. ,,Ik word niet gauw emotioneel, maar toen brak ik”, zegt Horssenaar Rob Schouten (60). 

Hij laat foto’s zien van zijn bezoek aan de desolate plek, zomer 2015 samen met echtgenote Lies. ,,Dan ben je ineens op de plaats waar het allemaal gebeurd is, dat raakte me zo. En het maakte me ook strijdlustig. Dit moet anders, dacht ik, er móet gewoon een monument komen.”

POW 14 is namelijk niet zomaar een kamp. Het is de plek waar Schoutens vader Everhard, of ‘Eef’, in 1943 samen met 547 anderen als krijgsgevangene werd opgesloten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal