Volledig scherm
Boom bij monumentale boerderij Heilige Stoel/Homberg © DG

Boom kappen om monumentale boerderij Wijchen te beschermen

WIJCHEN - Een enorme boom bij een monumentale boerderij tussen de Homberg en Heilige Stoel in Wijchen mag gekapt worden. Dat komt de onderhoudstoestand van het pand naast basisschool De Bolster en gelegen in een parkje - ten goede. 

De naar schatting tweehonderd jaar oude halleboerderij - met authentiek bakhuisje -  is onlangs voorzien van een nieuw rieten dak. De boom staat volgens de eigenaar hinderlijk dicht bij het gebouw en is daarbij vooral slecht voor het dak. 

Conserveren

De gemeentelijke monumentencommissie er mee in dat de kettingzaag in de boom gaat. Die deskundigen moeten persmissie geven: weliswaar heeft de boom geen monumentale status, maar omdat ie op het erf van een monumentaal pand staat wordt er toch extra kritisch naar gekeken. De monumentencommissie vindt daarbij het goed conserveren van de boerderij belangrijker dan de boom. 

Het dorp Wijchen telt ruim tachtig panden met de gemeentelijke monumentale status, waaronder dik twintig arbeiderswoningen aan de Passedwarsstraat en Passeweg. Ook kent het dorp nog eens dertien rijksmonumenten; net zoveel als bijvoorbeeld in Bergharen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal