Volledig scherm
PREMIUM
Jongeren vermaken zich op de kermis in Beuningen. Als Wijchense jongeren vanaf volgend jaar problemen krijgen, zal de gemeente minder snel zorg verstrekken. Van de gezinnen wordt verwacht dat ze zelf meer initiatief nemen. © Archieffoto Eveline van Elk


De zorg wordt een stuk soberder in Wijchen, vooral de jeugdzorg!

WIJCHEN - De zorg, met name de jeugdzorg, wordt vanaf komend jaar soberder in Wijchen. Er wordt kritischer gekeken wie er zorg krijgt en de trajecten worden korter. Ook wordt er een sterker beroep gedaan op het eigen netwerk van mensen. Het is volgens wethouder Titus Burgers de enige manier om de zorg betaalbaar te houden. 

Over 2019 komt de gemeente Wijchen 2,3 miljoen euro tekort op de jeugdzorg en de Wmo, de twee zorgonderdelen waar de gemeente verantwoordelijk voor is. Onder de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) vallen onder meer huishoudelijke hulp, aanpassing aan woningen en dagbesteding en tijdelijk verblijf in een instelling voor volwassenen. 

Het gat wordt grotendeels bijgepast uit de algemene reserve. ,,Dat kunnen we niet ieder jaar doen’’, zegt wethouder Titus Burgers (Wmo, jeugd- en gezondheidszorg) van Wijchen. ,,Daarom moeten we volgend jaar 2,3 miljoen bezuinigen op de zorg. En dat kan niet zonder pijn.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal