Volledig scherm
De zeer krappe norm van de brandweer wordt niet vaak gehaald. © Harold Schuil/DG

Brandweer blijft volgens strenge norm vaak laatkomer

BEUNINGEN - De brandweer komt in drie van de vier Maas en Waalse gemeenten vaker te laat dan op tijd bij noodoproepen. Althans, als gerekend wordt met de zeer strikte opkomst- en aanrijtijden. Alleen de drie korpsen in West Maas en Waal zijn in drie van de vier gevallen op tijd. 

Dit blijkt uit het jaaroverzicht van de Maas en Waalse brandweer, die bestaat uit zes kazernes. West Maas en Waal - met posten in Beneden-Leeuwen, Dreumel en Maasbommel - was vorig jaar de enige gemeente waar het aantal ‘zwaailicht-en-sirene-oproepen’ steeg: 16 stuks, waar dat er in 2017 nog slechts 11 waren.

In zowel Beuningen als Druten waren vorig jaar 17 spoedritten, tegen respectievelijk 29 en 24 in het jaar ervoor. En de Wijchense brandweer rukte afgelopen jaar 44 keer voor een noodgeval uit, waar dat er 53 in 2017 waren. 

Binnen 6 minuten

Bij een brand in een woning moet de brandweer eigenlijk binnen 6 minuten na de melding ter plaatse zijn; en zelfs nog iets sneller als het om een bovenwoning gaat. Dat zijn inzetsnelheden die doorgaans alleen bij een beroepsbrandweer worden gehaald - want die eten en slapen op de kazerne en kennen dus geen opkomsttijd - of als de brand zo'n beetje naast de kazerne plaatsvindt. En de zes Maas en Waalse korpsen bestaan vrijwel louter uit vrijwilligers. Nijmegen kent wel een beroepsbrandweer en komt op 74 procent ‘op tijd’ uit. 

Discussie over normtijden

West Maas en Waal haalde vorig jaar voor die 16 spoedritten in 75 procent de strenge norm. In Wijchen is dat nog maar in 38 procent van de gevallen. En voor Druten en Beuningen daalt het aantal ritten binnen de wettelijke tijd zelfs naar respectievelijk 24 en 18 procent. 

De uiterst strenge normtijden zijn sinds een paar jaar onderwerp van discussie in brandweerkringen. Als er immers 2 of 3 minuten extra zou mogen worden gerekend, vallen de meeste spoeduitrukken wél binnen de normen. 

Hulpverlening

Het aantal gevallen van niet-spoedeisende hulpverlening - van omgewaaide boom tot ondergelopen kelder - bleef in Beuningen en West Maas en Waal met 74 en 71 meldingen vrijwel gelijk aan deze vorm van inzet in 2017. In Druten daalde het aantal hulpverzoeken van 74 naar 64, maar in Wijchen steeg die juist aanzienlijk: van 92 naar 114 inzetten. 

Wat tot spijt van de brandweer niet meer daalt, is het aantal loze, automatische brandalarmmeldingen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal