Volledig scherm
© ANP

Celstraf geëist tegen Wijchenaar voor plannen gewapende overvallen

WIJCHEN - Tegen Wijchenaar Jochem R. is dinsdag een celstraf geëist van drie jaar. Justitie vermoedt dat de man vergevorderde plannen had om gewapende overvallen te plegen.

Agenten vonden vorig jaar in een gestolen auto in het Brabantse Nistelrode en in een afgelegen woning in Leur zogenaamde 'overvalpakketten': setjes met daarin wapens, tape, bivakmutsen en handboeien. De setjes waren klaar voor gebruik en zouden van R. zijn.

Schoon schip
Tijdens de zitting in de rechtbank in Arnhem ontkende hij dat. „Ik hield ze onder me, kreeg daar geld voor. Voor wie ik dat deed? Dat kan ik niet zeggen. Dat zet ik mijn leven na de detentie op het spel”, liet hij weten. Ook de suggestie dat de wapens te maken hadden met motorbende No Surrender, waarvan hij voorheen lid was, wees hij van de hand. „Daar ben ik al in het najaar van 2014 uitgestapt. Ik wil schoon schip maken, werken aan een goede toekomst.”

Wapens
De naam van R. komt voor het eerst naar voren in een strafrechtelijk onderzoek uit 2014, over een reeks van gewelddadige overvallen op woningen en bedrijven in en rond Nijmegen. Hoewel er te weinig bewijs is voor zijn betrokkenheid, blijkt de Wijchenaar wel in het bezit te zijn van diverse wapens. Ook had hij andere materialen die gebruikt kunnen worden bij overvallen.

Zorgwekkend
De officier van justitie gelooft niets van de verklaringen van R.. „Het is zorgwekkend hoe makkelijk de verdachte aan wapens komt en zich voortdurend in laat met het criminele circuit. Uit tapes blijkt dat hij nota bene nu, vanuit de cel, alweer bezig is met het voorbereiden van criminele activiteiten voor als hij weer op vrije voeten is.”

De rechtbank doet dinsdag 27 september uitspraak.

Maas en Waal