Leden van de Mars compagnie te voet zijn zaterdag en zondag te zien bij kasteel Hernen.
Volledig scherm
Leden van de Mars compagnie te voet zijn zaterdag en zondag te zien bij kasteel Hernen. © David van Haren

Chillen in Hernen na de slag bij Nieuwpoort

HERNEN - Tientallen musketiers, piekeniers en ruiters in Staatse dienst namen zaterdagmiddag bezit van kasteel Hernen. Ze hebben de slag bij Nieuwpoort er net opzitten en bliezen rond het kasteel wat stoom af met lekker eten en wat oefeningen in de buurt. 

Althans, die situatie van even na het jaar 1600 speelden de leden van ‘Mars compagnie te voet’ enthousiast na. Ze komen uit het hele land en proberen het militaire leven in de zeventiende eeuw nauwgezet na te doen en strijken daarvoor af en toe ook in Hernen neer.  

Slapen op stro

Daarbij zien de gelegenheidsmusketiers af van moderne luxe. Ze grillen zelfs hun eigen vlees en gooien op de koude vloer strozakken neer als slaapplek.

Ook zondagmiddag tussen 13 en 17 uur kunnen bezoekers van het kasteel in Hernen dit gezelschap nog aanschouwen.

De compagnie blij is blij met het historische decor. Ze mogen het voor niks gebruiken, want ook kasteeleigenaar Geldersch Landschap & Kasteelen ziet de re-enactors graag komen. Voor zulke gelegenheden gaat de poort van het kasteel, dat eigenlijk tot 1 april in winterslaap is, ook even voor het publiek open. 

Extra entree

De activiteiten doen de geschiedenis herleven, zegt een woordvoerder. ,,Het is voor ons belangrijk dat mensen het erfgoed komen beleven en er de waarde van inzien. En natuurlijk zijn de extra entreegelden welkom voor het behoud van het kasteel.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal