In het voormalige wokrestaurant in Ewijk werd in januari van dit jaar een wietkwekerij opgerold.
Volledig scherm
In het voormalige wokrestaurant in Ewijk werd in januari van dit jaar een wietkwekerij opgerold. © Tom Hessels

De gemeente wil dat u alert bent op wietkwekerijen en drugslabs

BEUNINGEN - De Maas en Waalse gemeenten binden de strijd aan met ondermijning, de vermenging van de onder- met de bovenwereld. Op 9 maart is er een conferentie voor de gemeenteraden. Daarna wordt ook de bevolking benaderd.

Ondermijning is het proces waarbij criminelen invloed proberen te verkrijgen in de ‘officiële wereld’, waardoor ze hun illegale zaken beter kunnen regelen. Het gaat bijvoorbeeld om wietkwekers die boeren benaderen die lege stallen hebben. Ze vragen hen de stallen te mogen huren en bieden flinke bedragen. 

Als de boer ‘ja’ zegt, gaan ze er wiet in kweken. Het kan gaan om mensen die in een gewoon rijtjeshuis een drugslab onderbrengen, met alle gevaren van dien. Ook zijn er criminelen die via politieke partijen invloed proberen te krijgen in de gemeentepolitiek. 

Een nagebouwd drugslab

Burgemeester Marriët Mittendorf van de gemeente Heumen heeft de kwestie aangekaart binnen het overleg van de zes burgemeesters van de politieregio Tweestromenland. Dat zijn West Maas en Waal, Druten, Beuningen, Wijchen, Heumen en Berg en Dal. Op 9 maart is er een conferentie voor de zes gemeenteraden. 

Wat kunnen de raadsleden er verwachten? Mittendorf: ,,Veel informatie over dat begrip ‘ondermijning’. Van manieren waarop criminelen zich een weg naar de bovenwereld banen om hun geld wit te wassen, tot een nagebouwd drugslab. Niet voor de aardigheid, maar om erachter te komen hoe je dat herkent, hoe het ruikt. Veel ondermijning is namelijk gerelateerd aan drugscriminaliteit.’’

Burgemeester maakte YouTube-filmpje

Na de conferentie gaan de gemeenten ook de burgers alerter maken op ondermijning. Burgemeester Daphne Bergman van Beuningen doet daaraan volop mee. ,,Ik heb onlangs zelf een filmpje gemaakt waarin ik de burgers oproep om verdachte zaken te melden bij Meld Misdaad Anoniem. Dat komt binnenkort online via YouTube.”

,,Neem drugsproductie in een woonwijk. Dat is brandgevaarlijk, er wordt illegaal stroom afgetapt en er komen dag en nacht allerlei mensen in de straat die je er liever niet wilt hebben. Dat moet aangepakt worden. Maar dat kunnen wij als overheid niet alleen. Daar hebben we ook de burger voor nodig.’’

Wokrestaurant

In Beuningen zijn de laatste tijd meerdere wietkwekerijen opgerold. De opvallendste daarvan was die in het voormalig wokrestaurant in Ewijk. Bergman: ,,We gaan avonden organiseren waarin we de burgers vertellen hoe ze ondermijning kunnen herkennen. We gaan in gesprek met ondernemers. We gaan folders maken die we huis-aan-huis bezorgen in een buurt waar een wietkwekerij is opgerold. Zodat mensen zich bewust worden dat het in hun omgeving speelt.’’

Maas en Waal