De grond in om het Wijchen uit je jeugd te zien

videoWIJCHEN - Verdwenen gebouwen rond station Wijchen zijn nu weer te zien. Je moet wel even met de trap of je auto de grond in om ze te bekijken. En er komen er nog méér.

Het oude spoorhuisje in de spoorbocht naar Ravenstein, de oude margarinefabriek, hotel Van der Vleugel, café De Loswal: het zijn gebouwen rond station Wijchen waaraan oudere generaties dorpsbewoners levendige herinneringen hebben. Ze keren nu terug. Niet boven de grond om in te leven en werken, maar ónder de grond in de nieuwe parkeergarage, als werken van graffitikunstenaar Moris.

Schilderingen

Maurice Broekhoff (zoals zijn echte naam luidt) verwacht nog maandenlang bezig te zijn met wel twintig schilderingen op de lange muren. Vijf zijn er nu helemaal af en maken een ritje of wandelingetje naar beneden al meer dan de moeite waard.

Dat er ‘iets’ met de muren moest gebeuren, stond bij de gemeente Wijchen bij de bouw van de garage met twee ondergrondse lagen al vast. Met zulke maagdelijk witte vlakken is het anders een kwestie van tijd totdat minder begaafde ‘kunstenaars’ de komen bekliederen. ,,En het heeft voor bezoekers ook een functie”, zegt Broekhoff. ,,Je herkent straks makkelijker waar je auto ook alweer stond.”

Volledig scherm
© Gerard Verschooten

Sausje

Besloten werd om historische foto’s van verdwenen plekjes ‘realistisch’ weer te geven, maar wel met het moderne sausje van de graffitikunst. Een uitdaging voor de kunstenaar, die gewend is met eigen ontwerpen helemaal zijn eigen gang te gaan. Zijn favoriete schildering tot nu toe is die van het perron van het station, zoals het er voor de herinrichting van het gebied bij lag. ,,Ik ben hier opgegroeid en dit is wat je decennia lang zag als je vertrok of weer thuiskwam. Ik weet zeker dat heel veel Wijchenaren dit herkennen.”

Volledig scherm
© Gerard Verschooten
Volledig scherm
© Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal