Volledig scherm
Isa van Meijl uit groep 8 is één van de leerlingen van De Viersprong die zich verbazen over de grote hoeveelheid plastic in supermarkten. © Bert Beelen

De Viersprong gaat in de aanval tegen te veel plastic

WIJCHEN - Gedeputeerde Josan Meijers gaf vrijdagmiddag op de Wijchense basisschool De Viersprong het startsein voor ‘Mijn ideale school’. Elf geselecteerde Gelderse scholen krijgen daarbij de beschikking over een kunstenaar om een eigen duurzaamheidsproject creatief te begeleiden en 3.500 euro om vrij te besteden.

Kinderen van De Viersprong verbazen zich over de enorme hoeveelheid plastic in supermarkten. Ze willen ondernemers op het probleem wijzen en nadenken over oplossingen. Van het geld wil de school een oven kopen voor het Kookatelier, een wekelijkse kookles waarbij nadrukkelijk wordt gekeken hoe je zo verantwoord mogelijk kunt koken en ook groente uit de eigen moestuin wordt gebruikt.

Energieslurper

De Arnhemse kunstenaar Alphons ter Avest hoopt bij de tuin een - tijdelijk- alternatief voor zo’n  energieslurper te bouwen, en  kinderen op meer manieren te wijzen op mogelijkheden milieuvriendelijker te koken. Zo denkt hij aan gebruik van zonlicht om eten te verwarmen, en een hooikist om het warm te houden.

Zorgen

Isa van Meijl uit groep 8 van De Viersprong is één van de leerlingen die zich zorgen maakt over al het plastic. ,,Wij gebruiken thuis echt heel veel plastic. Ik probeer minder te gebruiken, maar het lukt nog niet zo”, geeft ze toe. ,,We kopen veel bij de Albert Heijn en hoop echt dat ze er daar wat aan doen. Bij de groenteboer zit er toch ook geen plastic om de komkommers? En tomaten kunnen in een bakje van karton.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal