Volledig scherm
Groentes in een volkstuintje. © Ed van Alem

Dieven storten zich op fruit en groente in volkstuinen van Wijchense Meerdreef

WIJCHEN/BEUNINGEN - Tuinders die een stukje grond hebben in de Wijchense Meerdreef worden geplaagd door dieven. Steeds vaker missen ze groente en fruit in hun volkstuintjes.

Volkstuindersvereniging De Vier Jaargetijden bestaat uit vier complexen in Wijchen: naast de Meerdreef, de Hofsedam, Pluvierstraat en Vormerseweg.

Bij drie locaties is er volgens voorzitter Annelies Jacobs niets aan de hand. ,,Alleen van de beheerder van Meerdreef begreep ik dat verschillende tuinders regelmatig wat missen uit hun tuintje. Ze heeft er een mailtje over rond gestuurd om het hopelijk te stoppen.” 

Kost tijd om iets te oogsten

Wie de groente en fruit stelen, weet Jacobs niet. ,,Ik ga er niet van uit dat het andere tuintjeseigenaren zijn. Iedereen die een tuintje heeft, weet hoeveel werk het kost om iets te oogsten. Dan ga je niet zomaar iemand zijn of haar oogst meenemen.” 

Als voorzitter vindt ze erg dat het zo moet. ,,Vroeger toen er soms echt hongersnood was, bleven mensen nog van andermans spullen af. Het lijkt wel hoe rijker we worden, des te minder we alles waarderen.”

Maatregelen

Maatregelen neemt De Vier Jaargetijden niet meteen. Jacobs: ,,Ik wil tijdens de vergadering er wel overgaan hebben wat we kunnen doen.”

Bij de Beuningse amateurtuindersvereniging ‘Van Heemstra’ hadden ze jaren geleden wel eens last dat er groente of fruit werd gejat. ,,Maar nu hoor ik er niets meer van, terwijl ons complex toch vrij toegankelijk is. Een aantal tuinders sluit het eigen tuintje wel goed af”, zegt één van de leden. 

,,Soms heb je zo’n grote oogst, dan is het niet erg dat er een keer wat wordt meegenomen. Al hoort het natuurlijk niet. Je kunt het beter dan vragen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal