Volledig scherm
PREMIUM
Piet Sengers (links) en Theo van Haren op de akker waar het vliegtuig neerstortte, met het propellerblad dat ze van Defensie kregen, maar dat bij een ander toestel hoort.

Duitse ‘piloot van Balgoij’ kreeg naamloos graf in Ysselsteyn

BALGOIJ - De piloot van het Duitse jachtvliegtuig dat rond 24 september 1944 op een akker vlakbij de Maasbandijk in Balgoij neerstortte, is nooit geïdentificeerd. Hij is als ‘ein deutscher Soldat’ begraven op de Duitse militaire begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn. Dat meldt het ministerie van Defensie op vragen van deze krant.

De Balgoijenaren Piet Sengers en Theo van Haren, beiden 82 jaar, vroegen zich onlangs in deze krant af wie er in het vliegtuig zat en waar de brokstukken gebleven zijn. Sengers maakte de crash als jongen van 7 jaar oud mee. 

,,Mijn vader was op het land aan het werk. Ik ging hem rond vier uur ’s middags brood brengen toen boven ons hoofd een luchtgevecht uitbrak’’, zei hij in op 24 september in De Gelderlander. Bij het duel, tussen een Duitse en een geallieerde jager, werd het Duitse toestel aangeschoten. Sengers en zijn vader doken in een greppel. Het toestel, een Focke Wulf FW 190, stortte vlakbij hen neer. ,,Na de crash zeiden mensen: het is maar een Duitser. Maar daar denken we nu toch wel anders over’’, aldus Sengers in De Gelderlander.

Quote

De Duitsers hebben alles bijgehou­den in de oorlog. Ik denk dat ze het in de doofpot willen stoppen

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal