Een bescheiden plof, en de aardwarmtetrein trekt weer verder

video | updateELST - Aardwarmte van grote diepte kan de warmtebron van de toekomst zijn voor onze huizen. Om de mogelijkheden in kaart te brengen rijden er op dit moment diverse ‘treintjes’ door Gelderland en Brabant. Met springladingen en grondmicrofoons.

'Pof!', klinkt het . Een bescheiden knal, minder hard dan een rotje met oud en nieuw. Doffer vooral, verder weg. Toch zijn het deze knallen waar het hele onderzoek naar de mogelijkheid tot het winnen van aardwarmte om draait. We staan in de velden tussen Ravenstein en Herpen, net aan de Brabantse kant van de Maas. 

Springlading tot ontploffing

Schietmeester Michael Scheller heeft zojuist op twintig meter diepte een kleine springlading tot ontploffing gebracht. De knal veroorzaakt geluidsgolven, die de aarde in gaan, worden teruggekaatst en dan worden opgevangen door geofoons, een soort grondmicrofoons. 

Uit het patroon van de geluidsgolven kan de opbouw van de bodem worden afgeleid. Die bepaalt weer of er op een plek aardwarmte gewonnen kan worden. De knal is het einde van een proces, dat begint met het boren van een gat. Vandaag laat projectleider Rutger Peenstra van Energie Beheer Nederland (EBN), het bedrijf dat het onderzoek samen met TNO doet, ons alle fases zien.

Volledig scherm
Rossingh Geophysics doet in opdracht van SCAN op industrieterrein Rietgraaf naast de A15 seismisch onderzoek naar aardwarmte. Hier wordt het gat geboord voor de springlading. © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal