Volledig scherm
© Do Visser

Een dorp worden is te duur voor Alverna

ALVERNA - Een inwoonster van Alverna gaat actie voeren om van haar woonplaats administratief weer echt een dorp te maken. Desnoods start ze een inzamelingsactie om de kosten te dekken. Maar die zijn wel heel erg hoog.

Zes jaar woont Yvonne Nolte nu 'op' Alverna, en ze voelt zich al helemaal van het dorp. Ze is er zelfs zo trots op Alvernees te zijn, dat ze zich er kapot aan ergert dat het geen eigen postcode heeft. Nou ja, iedereen heeft er wel nummer 6603, maar die postcode staat bij PostNL te boek als 'Wijchen'. Alverna is op papier dus maar een wijk, en dat pikt Nolte niet.

Wit vlak

,,Ik vind het vreselijk dat, als je PostNL belt, of de Wehkamp, je te horen krijgt dat je in Wijchen woont'', aldus Nolte. ,,Maar daar woon ik dus al een tijd niet meer. Ik rij voor mijn gevoel echt Alverna uit en Wijchen in. En dan zie je op ANWB-borden het woord Alverna is een wit vlak staan, alsof het maar een wijk is.''

Gelukkig heeft Alverna wel een eigen kombord - waarvoor echt gestreden is - en komt een envelop met 'Alverna' erop wel gewoon aan. Maar het gaat om het gevoel, vindt Nolte, en ze is ervan overtuigd dat dat bij veel Alvernezen zo leeft.

Ton

Maar bij de gemeente Wijchen lopen ze niet warm voor een aanpassing. Dat is een geldkwestie, kreeg Nolte naar eigen zeggen te horen. ,,Het zou zesduizend euro kosten'', aldus de Alvernese. ,,Ik denk er daarom over geld in te zamelen bij inwoners en ondernemers in het dorp.''

Die actie zou dan wel veel meer moeten opbrengen dan zesduizend euro, blijkt uit een reactie van de gemeente Wijchen. In 2009 onderzocht die al eens wat het omzetten van wijk naar dorp zou kosten. Alleen al aan betalingen aan het toenmalige TNT-Post zou de gemeente een ton kwijt zijn. En de kosten zouden waarschijnlijk nog veel hoger uitvallen vanwege alle aanpassingen in, onder meer, de landelijke Basisadministratie Adressen en gebouwen en grenzen die het Centraal Bureau voor de Statistiek hanteert.

Tegenstand

Bewoners die door de verandering worden geraakt, hebben bovendien recht op een onkostenvergoeding omdat hun adres verandert. Voor betrokken bedrijven kan die oplopen tot 750 euro. Vaak zijn de kosten echter hoger, bijvoorbeeld voor het aanpassen van  reclames, briefpapier en andere zaken. 'Wij zouden ons in dat opzicht kunnen voorstellen dat er ook veel tegenstand zou zijn tegen een verandering van plaatsnaamvermelding', laat een gemeentewoordvoerder weten.

PostNL laat weten dat alleen de Wijchense gemeenteraad van Alverna een officiële plaats kan maken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal