Volledig scherm
Mike Helgers (midden met hand voor gezicht) na de minuut stilte voor zijn vorige week overleden vrouw Gitta. © Gerard Verschooten

Emotioneel Strong Viking herdenkt overleden Gitte Leurs

NIJMEGEN/ WIJCHEN - De baan met obstakels tijdens de Strong Viking in het Wijchense recreatiegebied de Berendonck is een metafoor voor de hindernissen die de 38-jarige Mike Helgers de komende maanden en jaren moet overwinnen. Vorige week overleed zijn vrouw Gitte Leurs tijdens VenloStormt, een andere obstacle run. 

Bij een glijbaan viel een andere deelneemster vol op Gitte, die onder water verdween. Duikers startten wanhopig een zoektocht en ook Helgers, die bij het incident aanwezig was, sprong in het water. Pas na zeven minuten werd ze gevonden. Ze werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed ze later. Gitte werd 29 jaar. Vrijdag is ze in het Limburgse Einighausen begraven.

Symboliek

Strong Viking is een vrolijk evenement, maar stond deze zondag volledig in het teken van emotionele symboliek. Over het terrein zwierf een groep familie en vrienden in dolend verdriet. Ze droegen een zwart shirt met een roze hart, met de naam Gitte erop. Helgers zelf droeg het tenue waarin Gitte twee weken geleden tijdens de Strong Viking in het Duitse Frankfurt tweede mee werd. Nummer 36, het nummer van Gitte, prijkt trots op zijn borst.

De tekst loopt onder de foto verder.

Volledig scherm
Viking obstacle run Wijchen met in het midden..... vriend vorige week overleden Gitta, 18-6-2017 . © Gerard Verschooten

Minuut stilte

De minuut stilte, voorafgaand aan de race, kruipt de deelnemers van de OCR (de eliteserie van Strong Viking) zichtbaar onder de huid. Een vrouwelijke deelneemster veegt haar tranen droog aan het shirt van iemand van de organisatie. Het applaus na afloop ondergaat Helgers in stilte, vechtend tegen emoties. Condoleances neemt hij dankbaar, maar wat ongemakkelijk in ontvangst.

Steun

Twee uur later vertoont de stem van de omroeper barsten als hij de komst van Helgers aankondigt. Samen met broer Niels, die de hele wedstrijd naast hem loopt, komt hij over de finish. Helgers zakt bij binnenkomst geëmotioneerd door zijn knieën. Als familie en vrienden een erehaag vormen, maakt kippenvel zich meester van de toeschouwers. 

Helgers bedankt iedereen via de microfoon: ,,Elk woordje steunt me. Het doet wat met me dat zoveel mensen aan me denken.’’ Ook enkele minuten later, als hij het parcours verlaten heeft, beschouwt hij rustig na. ,,Het was een emotionele, maar mooie week. Het is geen afsluiting, maar het begin van een nieuwe week. Zonder Gitte, maar met vrienden en familie die me kunnen steunen.’’

Volledig scherm
Deelnemers van de Strong Viking in Wijchen. © Gerard Verschooten

Maas en Waal