Volledig scherm
De flyer voor Emporium 2019, de vijftiende editie. © eigen foto

Emporium als eenmalige, dansende dierentuin rond Berendonckplas

WIJCHEN - Wijchen krijgt een eendaagse dierentuin bij de Berendonck. Eentje met veel stevige muziek, maar zonder levend wild. The Zoo is het thema van de vijftiende editie van dancefestival Emporium. 

Vanmiddag maakt het organiserende Matrixx Events de opzet verder wereldkundig. ,,Het is een thema dat al jaren in het achterhoofd zat", zegt Matrixx-directeur David Brons. ,,Ter inspiratie hebben we Burgers’ Zoo en Ouwehands dierenpark al bezocht. Onze gasten krijgen op 25 mei het gevoel dat ze een dierentuin inlopen.” 

Zoo-project Ibiza

Emporium staat bekend om z'n sterke creatieve uitingen bij het aankleden van podia. Brons: ,,Dat betekent nu bijvoorbeeld een dolfijnenshow, een onderwaterwereld, pandabos, Antartica met ijsberen en pinguins, Monkeytown en de big five uit Africa.” Voor de goede orde: zonder levende have. ,,Dat willen we geen enkel dier aandoen. Een paar jaar geleden hadden we twee echte kamelen bij de entree, maar met al die muziek is dat een beetje zielig.” 

Het thema is ook een stukje geënt op het wekelijkse festival The Zoo-project op party-eiland Ibiza. ,,Veel bezoekers komen daar ook geschminkt als dier of met dierenprintkleding aan. Leuk als dat in mei ook bij Emporium gebeurt.” 

Voorverkoop

Verder blijft het aantal podia gelijk aan dat van voorgaande jaren: negen stuks. Ook de entreeprijs is niet omhoog gegaan: 55 euro. De voorverkoop begint 24 november en tot 4 december worden de tickets voor 45 euro verkocht. Er is ruimte voor 30.000 bezoekers, vorig jaar was Emporium op een paar honderd kaarten na uitverkocht.

Quote

Ook de zondag bij Emporium betrekken komt ooit nog wel keertje. Nu zijn we nog te druk met de zondag bij Dream­fields en de Snollebol­le­kes in Gelredome.

David Brons, Directeur/mede-eigenaar Matrixx Eventes

Brons heeft met de gemeente Wijchen inmiddels de mogelijkheid van een tweede festivaldag - op de zondag na Emporium - besproken. Dat wordt dan meer een popfestival; zoals Matrixx Events dat ook doet bij het Liemerse festival Dreamfields. ,,En de reactie vanuit de gemeente was best positief.” Toch komt die tweede dag er komend jaar nog niet. ,,Dan zou er even te veel op onze schouders komen. We zijn al druk met de twee shows van de Snollebollekes in het Gelredome, een extra locatie tijdens Koningsdag in Arnhem en shows in Mexico (zie kader hiernaast). Ook willen we eerst meer ervaring opdoen met Dreampop, het popfestival dat we nu twee keer op de zondag na dancefestival Dreampop bij Rhederlaag hebben georganiseerd.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal