Op de Markt in Wijchen staat vandaag een proefopstelling van een groot 1,5 meterterras.
Volledig scherm
Op de Markt in Wijchen staat vandaag een proefopstelling van een groot 1,5 meterterras. © DG

Even testen: zo ziet het Wijchense superterras er straks misschien uit

WIJCHEN - Pas later deze week is zeker of Wijchen een megaterras krijgt op de Markt. Maar vandaag al kregen voorbijgangers een indruk hoe zoiets er dan uit kan zien.

Horecaondernemers plaatsten al tafels, stoelen, schermen en plantenbakken op het plein om te testen hoe hun tekentafelplan voor een coronabestendig terras in de praktijk uitpakt. 

Later deze week hakt de gemeente een knoop door over de vraag of de ondernemers over een week of twee inderdaad hun terrassen mogen uitbreiden,  mits de overheid de regels daadwerkelijk versoepelt.

Veilig

Instanties als gemeente en brandweer kijken mee of het allemaal veilig is. Toevallig werd vandaag ook de jaarlijkse zomeraankleding van het Wijchense centrum overal weer aangebracht, zoals de groene pilaren en de ‘hanging baskets’. Het dorp kreeg zo een zomerse uitstraling, met één uitzondering: op het terras zat uiteraard nog niemand.

Volgens centrummanager Yvette Akkermans moeten voorbijgangers nog niet te veel conclusies trekken over de uitgeprobeerde opstelling. Veel regels zijn namelijk nog niet definitief vastgesteld in land en regio. Mogen gezinnen en andere huishoudens bijvoorbeeld bij elkaar aan een kleine tafel zitten? De proefopstelling van maandag gaat, ogenschijnlijk uit van een positief antwoord op die vraag.

Weekmarkt

Onduidelijk is ook nog of het terras straks ook op donderdagochtenden staat opgesteld, wanneer normaal de Wijchense weekmarkt er staat. Vorige week klaagden marktkooplui dat ze niet bij de besluitvorming betrokken waren en dat een andere plek ze omzet zal kosten. 

Inmiddels hebben gemeente en centrummanagement met vertegenwoordigers van de markt gesproken, aldus Akkermans, en hun inbreng wordt bij het definitieve besluit meegewogen.

Maas en Waal