Floris weer voor even in Kasteel Hernen

videoHERNEN- ‘Floris van Rosemondt’ keerde dit weekend voor even terug naar ‘zijn’ kasteel in Hernen. Zaterdag was het precies 50 jaar geleden dat de eerste aflevering van de populaire tv-serie Floris te zien was. Reden voor Kasteel Hernen om een dag te organiseren rondom hun historische held.

Op 5 oktober 1969 keken maar liefst 3,6 miljoen mensen naar Floris en maakten meteen ook kennis met Kasteel Hernen. Afgelopen zaterdag werd dat aantal bij lange na niet gehaald. Ongeveer 100 55-plussers kwamen naar het huis van hun held. Huidig manager Tatiana Klinkert: ,,Zaterdag is een moeilijke dag als het gaat om het aantal bezoekers, maar je moet het op 5 oktober doen, dat was 50 jaar geleden dé dag.”

Binnenplaatsgevecht

Bij het binnentreden van ‘zijn’ kasteel zagen fans van de serie de hoofdrolspeler en zijn kompaan Sindala in een scène op een scherm bij de ingang. Rutger Hauer en Jos Bergman worden als gevangenen binnengeleid in de ruimte waar vandaag de dag de kassa en de museumwinkel te vinden zijn. Vooral de rondleidingen door het kasteel waren drukbezocht. 

De kelder, trappen en de binnenplaats waar Floris zich een weg naar de vrijheid vocht, zorgden voor een feest der herkenning bij de fans. Waar aanvankelijk drie acteurs zaterdag hun opwachting zouden maken, werd het er wegens ziekte slechts een. Acteur Jack Horn die in de serie De Nar speelt deed een meet-and-greet en ging met fans op de foto.

Lezing over Floris door Jaap Kooimans in Kasteel Hernen
Volledig scherm
Lezing over Floris door Jaap Kooimans in Kasteel Hernen © Irma van Teunenbroek

Martelscène

Er was veel belangstelling voor de lezingen van Jaap Kooimans, hij schreef een boek over Floris. Hij wist onder andere te vertellen dat in 1969 menigeen vond dat de serie te gewelddadig was en juist helemaal niet geschikt voor kinderen. Hij eindigt zijn presentatie met een gruwelijke martelscène waarin een personage uit de serie wordt gevierendeeld. Tatiana Klinkert vanuit achter in de zaal: ,,Dat is hier in de kelder!”

Tafel met memorabilia Floris in Kasteel Hernen
Volledig scherm
Tafel met memorabilia Floris in Kasteel Hernen © Irma van Teunenbroek

Maas en Waal