Volledig scherm
© Thinkstock

Fonds voor arme kinderen moet snel te gebruiken zijn

WIJCHEN - Arme gezinnen moeten sneller geld terugkrijgen voor bijvoorbeeld sportkleren, een cursus of een krantenabonnement. Daar komt binnenkort extra geld voor uit Den Haag, maar dat mag eigenlijk pas worden aangevraagd als een gezin minimaal drie jaar onder de armoedegrens leeft.

Wijchen wil nu dat dit meteen te gebruiken is. Dat zou gaan om ongeveer twee ton, rekende initiatiefnemers D66 en Sociaal Wijchen voor. Hun voorstel vond steun in de Wijchense politiek en werd deze week unaniem door de gemeenteraad goedgekeurd.

'Geldterugregeling'
Het gaat om de Wijchense 'geldterugregeling'. Daar kunnen arme gezinnen een beroep op doen als ze minstens drie jaar minder dan 110 procent van het minimuminkomen binnen krijgen. In aanvulling op deze regeling komt er nu een fonds voor kinderen die niet perse al zo lang onder de armoedegrens leven.

Kinderarmoede
Het geld dat in dat fonds moet komen, is een extra bijdrage voor de bestrijding van kinderarmoede. De overheid trekt daar jaarlijks 100 miljoen euro voor uit, dat wordt verdeeld over alle Nederlandse gemeenten. „Het kost ons dus geen geld", zegt Johan de Kievit.

Of het precies die twee ton wordt, is nog even afwachten. Maar daarover is De Kievit pragmatisch: „Als het minder wordt, wordt het minder. En als het meer wordt, dan wat meer."

Maas en Waal