Hans Boll bij één van de munitiebunkers op het voormalige mobilisatiecomplex in Alverna.
Volledig scherm
PREMIUM
Hans Boll bij één van de munitiebunkers op het voormalige mobilisatiecomplex in Alverna. © Eveline Van Elk

Geen bommen, maar gezinnen in de bunkers van Alverna

ALVERNA - Vijftien jaar geleden zaten ze nog volgestouwd met bommen en granaten: de munitiebunkers op het voormalige mobilisatiecomplex in Alverna. De eigenaar wil er nu woningen in maken. Buurtbewoners zien niets in het plan.

Leopardtanks op de legerplaats Oirschot.
Volledig scherm
Leopardtanks op de legerplaats Oirschot. © Kees Martens

Het moet droomplekje worden om te wonen, en ook nog eentje met een spannend randje. Eigenaar Adrie Spanjaards heeft het plan opgevat om in twee voormalige munitiebunkers, net buiten Alverna, vier woningen te maken.

Ze worden nu alleen maar gebruikt als opslag voor de lokale dansclub en een spellenverhuurder, maar hebben veel meer nut als huurwoning voor mensen met een niet al te hoog inkomen, vindt hij. De stoere uitstraling blijft, zegt hij, ook met de benodigde extra ramen en deuren.

Leopardtanks
De bunkers in het groen langs de Boskant maakten vanaf de jaren vijftig deel uit van een twintig hectare groot mobilisatiecomplex (mob-complex) van het Nederlandse leger. Van zulke complexen waren er wel vijftig in Nederland. 

Mochten ‘de Russen’ komen, dan kon vanaf zo'n depot een legereenheid snel uitgerust worden met wapens, munitie en tanks. Er was ook een lange tankbaan, waarover de tientallen gestationeerde Leopardtanks elke week een testrondje reden. De kogels lagen in drie bunkers met dikke muren opgeslagen.

Quote

Je wilt niet dat er mensen rondhangen, dat er drugs worden gebruikt. Een duidelijke functie is de enige manier om de bunkers goed te behouden

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal