Volledig scherm
Windturbine in opbouw. © Peter Zandee

Geen reuzenwindmolens bij Wijchen: te veel herrie

WIJCHEN - Aan de noordkant van Wijchen komen zo goed als zeker geen windmolens waarvan de wieken hoger reiken dan 150 meter. Zulke giganten zouden vanwege de veiligheid zo moeten worden opgesteld, dat ze te veel geluidsoverlast opleveren in de buurtschap Wezel.

Volledig scherm
Twee windmolens van verschillende grootte. © M Kuster

Wind in Wijchen, de groep ondernemers die op de grens met Beuningen windmolens wil bouwen, zou er het liefst twee neerzetten die zelfs de 210 meter aantippen. Zulke molens leveren zo veel energie dat ze het project makkelijker rendabel maken.

Nu is echter duidelijk geworden dat er geen ruimte is voor twee grote windmolens, maar wel voor drie kleinere. Om veiligheidsredenen mogen de grotere niet te dicht bij de bedrijven op Bijsterhuizen staan. Ze moeten op minstens 230 meter afstand staan van vooral vleeswarenbedrijf Ter Beke, waar relatief veel mensen werken.

Passen en meten
Omdat de molens niet te dicht bij elkaar kunnen staan, moet turbine nummer twee daardoor veel meer naar het westen opschuiven. ,,Dan staat hij veel te dicht bij Wezel, waar de grootste groep woningen in de buurt staat”, zegt Pim de Ridder van Wind in Wijchen. ,,Zo’n grote molen produceert daar te veel geluid voor.”

Ook met drie molens van 150 meter wordt het passen en meten tussen de Wilhelminalaan en de Schoenaker, op land van agrariër en mede-initiatiefnemer Jan van Casteren. Maar het kán, zo blijkt. Bijkomend voordeel is dat molens van 150 meter passen binnen de regels die Wijchen met burgers heeft opgesteld. Die gedragscode stelt die hoogte als maximum.

Quote

Onrust werkt niet in ons voordeel

Pim de Ridder

Evaluatie uitgesteld
Vorig jaar nog liepen De Ridder en zijn medestanders fel te hoop tegen die code. Die zou elk windmolenproject in de gemeente bij voorbaat onmogelijk maken en zo snel mogelijk versoepeld moeten worden. Maar nu is bekend geworden dat de gemeente de beloofde evaluatie en mogelijke aanpassing van de code tot dit najaar heeft uitgesteld. Ze wil eerst zien hoe Wind in Wijchen enkele verplichte stappen doorloopt, zoals het opstellen van technische rapporten en het betrekken van omwonenden bij het ontwerpproces.

Opvallend genoeg heeft De Ridder geen problemen met het uitstel. Er moeten zeker voorwaarden worden versoepeld, zegt hij, zeker op het gebied van financiële garanties voor omwonenden tot op wel 2 kilometer afstand. De Ridder: ,,Maar het lijkt erop dat we verder binnen de code al een heel eind komen. En zolang de code niet verandert, kunnen we in alle rust doorwerken, zonder dat er andere partijen met plannen komen. Onrust werkt niet in ons voordeel.’’

Buren staan sterk

Volgens De Ridder vormt de verplichte overeenstemming met omwonenden in een straal van een kilometer de grootste uitdaging voor de komende maanden. Tweederde van de 24 huishoudens die het betreft, ook in de gemeente Beuningen, moet de plannen steunen, wil de gemeente een vergunning afgeven en het bestemmingsplan wijzigen.

Quote

Ik wil ook dat we gewoon altijd blijven práten en aan het einde van het verhaal elkaar een beetje normaal in de ogen kunnen kijken

Pim de Ridder

,,De buren staan onder de huidige gedragscode relatief sterk”, zegt De Ridder. ,,Ik wil ook dat we gewoon altijd blijven práten en aan het einde van het verhaal elkaar een beetje normaal in de ogen kunnen kijken. Lukt het ondanks alle inspanningen écht niet om eruit te komen, dan is dat voor de gemeente mogelijk weer een argument om de gedragscode aan te passen.”

Gezien alle juridische hordes die er ook na een akkoord van gemeente en provincie genomen moeten worden, duurt het nog jaren voordat er wordt gebouwd, weet De Ridder. Binnen een jaar moet het traject met gemeente en bewoners echter wel klaar zijn, zegt hij: ,,Anders gaat de stekker er een keer uit.”

Wind in Wijchen wil behalve windmolens op velden, water en daken ook zo’n 7 hectare aan zonnepanelen in de buurt plaatsen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal