Volledig scherm
De Maastrichtse winnaars van de Horeca Top 100 zijn blij. © Misset Horeca

Gelderse cafés blijven achter in Café Top 100

WIJCHEN - De jaarlijkse Café Top 100 van horecavakblad Misset Horeca kent dit jaar geen topnotering voor Gelderse cafés. Winnaar is het kleine café In de Karkol in Maastricht. Tot beste van Gelderland is De Posthoorn in Epe uitgeroepen. Die eindigde op de elfde plek.

Het erepodium wordt volgemaakt door De Pintelier in Groningen (2) en grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord (3).

Middenmoot
Anneke uit Wijchen (42), Caspar uit Arnhem (44) en Jan&Jan uit Didam (58) komen als best scorende cafés uit het verspreidingsgebied van deze krant niet verder dan de middenmoot.

Overige noteringen bij de beste honderd zijn St. Anneke uit Nijmegen op 74, Hans Eten en Drink in Arnhem op 97 en café partycentrum Bos in Overloon op 99. De lijst is maandagavond in Hilversum bekend gemaakt.

Mystery visitors
Misset Horeca stelt sinds 1994 de Café Top 100 samen. Deelnemers moeten 50 procent van hun omzet uit drank halen en minimaal twee jaar met de huidige eigenaar draaien. Mystery visitors en jury letten onder meer op aantrekkingskracht, hygiëne, productkennis, gastvrijheid en of het café schoon is.

De Bank
Vorig jaar won In den Bockenreyder in Esbeek. In 2000 won De Bank in Doetinchem, in 2008 café Jos in Nijmegen.

Boycot
In 2015 waren de Nijmeegse cafés vrijwel uit de Café Top 100 verdwenen. Reden was een boycot van de cafés In de Blaauwe Hand, Samson, Jos en Faber. De vier Nijmeegse uitbaters besloten daartoe omdat cafés dat jaar voor het eerst moesten betalen om mee te doen. Zij weigerden dat. Door die betaling noemden zij de lijst 'niets meer waard'.

In de Blaauwe Hand en café Samson hoorden in 2014 nog bij de beste tien cafés van Nederland, met een zevende en tiende plek. Café Jos, in 2008 uitgeroepen tot het allerbeste café van Nederland, haalde in dat jaar een zeventiende plaats in de Café Top 100.

Maas en Waal