Volledig scherm
Vishandel Nick te Wierik © Koen Verheijden

Goede Vrijdag is nog steeds een extra goede visdag

DRUTEN/WIJCHEN/BEUNINGEN - Het is een oude katholieke traditie, maar nog steeds niet helemaal weggesleten: vis eten op Goede Vrijdag, het vlees een dagje overslaan. 

Het aantal mensen dat de kerk bezoekt is gemarginaliseerd, maar de viswinkels in de regio zien het effect van de sterfdag van Christus nog wel terug. Deels dankzij oudere klanten die het geloof nog uit grootste tijden herkennen, deels dankzij klanten die er een mooie symboliek in terugzien. 

Niet meer in de rij

Quote

De omzet ligt nog altijd zeker 10 procent hoger dan op andere vrijdagen

Timo Tijsse-Klasen, visverkoper in Wijchen

,,Het is niet meer als twintig, dertig jaar geleden. Toen stonden de mensen om negen uur in een rij voor de winkeldeur", herinnert Timo Tijsse-Klasen van de gelijknamige viszaak in Wijchen zich. ,,Maar de omzet ligt nog altijd zeker 10 procent hoger dan op andere vrijdagen.” 

Johan Theunissen van de Beuningse viswinkel Tax ziet een nog grotere Goede Vrijdagklandizie. ,,Ik denk zo'n 25 procent meer. Vaak is het op donderdag al wat drukker dan normaal. Overigens is Aswoensdag ook zo'n dag, al spant Goede Vrijdag de kroon.”

Nick te Wierik van viswinkel Nick in Druten schat ook in dat hij 15 à 20 procent meer kopers over de vloer had. ,,Vooral de verse vis gaat dan hard. Ja, je merkt in Maas en Waal zeker nog wel dat het Goede Vrijdag is.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal