Volledig scherm
Windpark Nijmegen-Betuwe © Gerard van Bree/Huismerk Energie

Groen energiebedrijf slaat alarm: ‘gemeenten staan stil’

ARNHEM / NIJMEGEN - Het Nijmeegse bedrijf Huismerk Energie slaat alarm. In de regio Arnhem-Nijmegen wordt te weinig haast gemaakt met de plaatsing van windmolens en zonnepanelen. Als het zo doorgaat, wordt het voor het bedrijf moeilijk om aan een contract met de gemeenten te voldoen.

Huismerk Energie, dat afgelopen week in de toptien stond van groene energieleveranciers, won vorig jaar een aanbesteding in de regio Arnhem-Nijmegen. Het moet de elektriciteit leveren die die gemeenten gebruiken, en moet ervoor zorgen dat die volledig duurzaam wordt opgewekt in de aangesloten gemeenten zelf. Het bedrijf wekt zelf geen energie op, het koopt energie die lokale coöperaties in Gelderland opwekken. En dat laatste dreigt een probleem te worden: het plaatsen van nieuwe windmolens en zonnepanelen verloopt traag. “Het ontbreekt aan goede opweklocaties. We zullen echt moeten versnellen”, zegt Bert Hendriks van Huismerk Energie.  “We zitten nu op 20 procent van wat we in 2023 geregeld moeten hebben.”

Gemeenten doen zelf aanbesteding 

Dat het zo langzaam gaat, komt onder meer door het gedrag van de gemeenten die zelf de groene aanbesteding lieten doen, constateren Hendriks en Alex de Meijer van de Gelderse Natuur- en Milieufederatie. De gemeenten vinden dat ze te weinig geschikte locaties hebben binnen hun grenzen en vrezen weerstand van bewoners. Hendriks en De Meijer vinden dat de gemeenten juist met die bewoners samen moeten werken en samen moeten kijken naar wat er wel mogelijk is. Ook zouden bewoners financieel voordeel moeten krijgen van zonneparken of windmolens in hun buurt. 

Ze noemen Lingewaard, Wijchen, Druten, Beuningen en Heumen als achterblijvers.  “Lingewaard heeft vier jaar verloren onder het vorige college. En Wijchen gaat nu nog eens vier jaar stilzitten", zegt De Meijer. 

De Wijchense wethouder Titus Burgers zegt dat zijn gemeente wel degelijk ‘stappen wil maken'. Maar draagvlak is ook belangrijk, vindt hij. Wijchen wil 30 hectare aan zonnepanelen plaatsen. het wil ook wel windmolens plaatsen, maar alleen als twee derde van de bewoners in een straal van een kilometer daar mee instemt.

Als Huismerk Energie in 2023 niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, is in het uiterste geval het gevolg dat het bedrijf zijn contract met de gemeenten weer kwijtraakt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal