Volledig scherm
08-10-2018. WIJCHEN. Synprodo met oud werknemers dgfoto foto editie Maas en Waal foto Eveline van Elk © Eveline Van Elk

Herinneringen ophalen aan Wijchense industriële geschiedenis

WIJCHEN - Op vier avonden in oktober houdt Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en omgeving (STIENEO) inloopsessies met als thema industrieel erfgoed in Wijchen. Oud-werknemers delen tijdens deze avonden ervaringen en foto's uit lang vervlogen tijden. 

Donderdag staat de tweede avond in sociaal, cultureel en educatief centrum
 't Mozaïek in het teken van de vier carrosseriefabrieken van Wijchen. 

,,Je weet niet wat er zich precies binnen muren van de Wijchense fabrieken heeft afgespeeld’’, vertelt organisator Bert Bloo van STIENEO. ,,Ik wil daarom graag de verhalen van de (oud-)werknemers naar buiten brengen. Niet op de laatste plaats omdat arbeiders vroeger vaak niet werden gehoord.’’

De eerste werkgroep stond deze week in het teken van de historische betekenis van de fabriek Synprodo. De fabriek aan de Nieuweweg in Wijchen, voorheen genaamd Isola, dateert uit 1953. Synprodo produceert het verpakkingsmateriaal tempex, in de volksmond piepschuim genoemd. 

122 jaar ervaring

Quote

Wie bij Synprodo werkte, had ook thuis alles onder de korreltjes piepschuim zitten.

Voormalig bedrijfswerkers

De opkomst in het Wijchense theater viel wat tegen. Er zijn zes oud-werknemers aanwezig met een totaal van 122 jaar aan werkervaring bij Synprodo. 

De nachtmerrie van het piepschuim in het huishouden van de werknemers, is de eerste herinnering die door het gezelschap wordt opgehaald. ,,Zoals een huis met een hond die onder de haren zit, was ons huis bedolven onder het piepschuim. In de de was, op de bank en zelfs in de naden van mijn broeken vond je die kleine korrels’’, vertelt Mirjam Peters, dochter van oud-werknemer Martien Peters.

Henk Hermsen, oud-werknemer, bevestigt dit: ,,Die korrels zaten overal tussen en waren lastig op te ruimen. Wij hebben de partners van de oud-werknemers ook maar uitgenodigd om lid te worden van de vereniging, want die hebben daar zoveel last van gehad’’, vertelt oud-werknemer Henk Hermsen.  

Het gezelschap praat veelal over de techniek die gebruikt werd en de arbeidsomstandigheden in de fabriek. ,,In de jaren '50 waren de veiligheidsmaatregelen niet super’’, vertelt Hermsen. ,,Martien, heeft dikwijls zijn handen aan die stoompijpen verbrand!’’

Dagje Schiphol

De ex-arbeiders zijn heel positief over de 'levendige' personeelsvereniging van de fabriek. ,,Wij mochten ieder jaar, samen met onze kinderen, één dag erop uit. Dit was echt een feest. Zo zijn wij een keer met z'n allen naar luchthaven Schiphol geweest’’, vertelt Guus van Heck, oud-werknemer en mede-organisator van de werkgroep.  

Volledig scherm
Oud krantenknipsel uit lang vervlogen Wijchense tijden. © Eveline Van Elk

Daarna deelt hij een ervaring die goed de hiërarchische verhouding tussen de werknemers en werkgevers van die tijd weergeeft. ,,Ons hoofd van de technische dienst ronselde werknemers voor zijn zangkoor. Hij vroeg dit op een dag ook aan mij. Ik had daar niet echt zin in want ik kon niet goed zingen. Hij zei: 'dat leer je wel'. Hij was leidinggevende en ik wist daarom niet of ik zijn verzoek kon weigeren. Lang verhaal kort, ik stond op Eerste Kerstdag met het koor in zijn kerk te zingen.’’

Donderdagavond staat de avond in het teken van de vier carrosseriefabrieken van Wijchen: Martens, Floor(FTF), Loeffen en Nootenboom. De bijeenkomst begint om 19.00 uur in het Mozaïek in Wijchen.
Op 23 en 25 oktober zullen de werkgroepen in het Koetshuis bij het Kasteel van Wijchen plaatsvinden. Die avonden hebben als onderwerp de betekenis van molens in Wijchen respectievelijk de bouwbedrijven van Wijchen: Giesbers, Guelen, Oosterhout, Van Dijk en Straten. Zie stieneo.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal