Historici in de ban van motteburcht in Leur: feit of fictie?

UPDATE/VIDEOLEUR - Heeft Leur echt een motteburcht gehad? Het is een vraag die veel historici al lang bezighoudt, en vooral de Wijchense geschiedkundige Wim Kattenberg. Sinds gisteren is het een stuk waarschijnlijker dat er in Leur geen sprake is van eeuwenoud fake news, maar van solide historische feiten.

Archeoloog Laurens Flokstra van RAAP, geholpen door een paar collega’s, graaft een sleuf naast het stokoude kerkje van Leur. Gps-metingen in 2008 gaven aanwijzingen voor een gracht op deze plek. ,,Mijn theorie is dat de motte en de heuvel van de kerk vroeger één geheel vormden. Daaromheen lag dan een gracht”, zegt Kattenberg. Hij glundert dan ook als die gracht na een paar uur tevoorschijn komt. ,,Anders had je ‘Kattenburg fraudeert’ als kop in de krant, zegt hij lachend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal