Volledig scherm
Bij hockeyclub MHC Wijchen geldt een rookverbod. © David van Haren

Hoe de rokers langs het hockeyveld in Wijchen reageren op het rookverbod

WIJCHEN - De competitie is begonnen bij hockeyclub MHC Wijchen. Op de velden staan de teams klaar om af te trappen. Langs de lijn trouwe kijkers, kortom, een start als ieder seizoen. Maar hoe gaat het met de handhaving van het algehele rookverbod dat bij MHC is ingegaan? Staan toeschouwers langs de lijnen te snakken naar een sigaret die ze niet meer mogen opsteken?

Niets lijkt minder waar. Sterker nog, op zaterdag is er nauwelijks een verslaafde langs de lijn te vinden. Speurend langs de drie velden van de hockeyclub geen omhoog dwarrelende rookpluimen, en ook buiten de hekken staan geen groepjes verstokte rokers. Er wordt gehockeyd, naar de verrichtingen van de hockeyteams gekeken en een drankje gedronken in de kantine.

Ongezonde gewoonte

Vorig seizoen hield de club een enquête onder haar leden. Wel of geen algeheel rookverbod op het terrein? De uitkomst was duidelijk. Van de 549 respondenten stond bijna 60 procent achter een volledige verbanning van de sigaret. Onder hen ook rokers. De ongezonde gewoonte hoort niet bij sport, is de heersende opvatting.

Aan het begin van het terrein hangt nu een bordje met 'Rookvrij' en daaronder 'Op weg naar een rookvrije generatie', want dat is het doel van de club en ook de KNHB. De bond ondersteunt clubs die de stap willen maken naar een rookvrij terrein. Verderop hangen nog een aantal bordjes bij de velden. De club laat nog een groter doek maken dat op het terrein wordt gehangen. De vrijwilligers zijn geïnstrueerd en zullen in actie komen als er toch iemand een sigaret opsteekt. Toch lijkt het bij MHC in Wijchen wel los te lopen.

Wegjagen

Vooralsnog zijn MHC Wijchen en SCD'33 uit Deest de enige sportclubs in Maas en Waal die het hebben aangedurfd het roken compleet te verbieden. Voor de voetbalclubs en de andere hockeyclubs kwam dit seizoen nog te vroeg. Voornaamste reden hiervoor is dat vrijwilligers hard nodig zijn en de clubs de rokers onder deze groep niet voor het hoofd willen stoten en weg willen jagen. Bij MHC Wijchen is daarvan geen sprake. De vrijwilligers zijn gebleven, het rookverbod lijkt vooralsnog van een leien dakje te gaan.

Bij MHC Wijchen is het rookverbod overigens niet de enige verandering. De club is met ingang van dit seizoen ook cashloos geworden. Misschien is dat nog wel meer wennen voor de sporters en supporters.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal