Volledig scherm
© Hans Broekhuizen

Intensief cameratoezicht bij station Wijchen

WIJCHEN - Het cameratoezicht rond station Wijchen wordt sterk opgevoerd. Er komen aan beide kanten van het spoor nieuwe beveiligingscamera's te hangen en die worden op flexibele tijden ook live bekeken.

Het toezicht wordt daarmee een stuk intensiever dan nu. Er hangen weliswaar camera's bij het station, maar die kunnen vanwege een ontbrekende netwerkverbinding niet live worden bekeken.

Fietsendieven

Ook blijkt het zo lastig de beelden achteraf te bekijken, dat dat ook gewoon niet meer gebeurt. Vorig jaar meldden burgemeester en wethouders dan ook dat camerabeelden niet worden ingezet voor het opsporen van fietsendieven.

Ruim de helft van het aantal fietsendiefstallen in Wijchen wordt gepleegd bij het station. Van alle diefstallen - in 2017 waren er 174 aangiftes - wordt maar zo'n 3 procent opgelost. Mogelijk dat middels de moderne camera's, als afschrik- en opsporingsmiddel, dat percentage kan worden opgekrikt. Daarbij is het wel zaak de diefstal snel te melden: de beelden worden zeven dagen bewaard. 

Openbare orde

Er wordt straks vanuit het politiebureau in Nijmegen meegekeken 'op piekmomenten op basis van het incidentpatroon'. Het gaat dan om tijdstippen dat er meer vandalisme en overlast plaatsvinden. Dat sluit aan bij het doel dat de camera's in eerste instantie dienen: het handhaven van de openbare orde.

In de nieuwe parkeergarage bij het station, die in november opent, komen ook camera's te hangen, waarvan de beelden niet live bekeken worden. Op de perrons wordt het cameratoezicht verzorgt door spoorbeheerder ProRail.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Maas en Waal