Volledig scherm
Suzanne van Zutphen links en Amada Erkens rechts . © Koen Verheijden

‘Jeugdsoos in Wijchen moet veel vaker open’

WIJCHEN - Amanda Erkens en Suzanne van Zutphen zijn twee Wijchense moeders die het opnemen voor hun kroost, dat als hangjeugd nogal eens bekritiseerd wordt. ,,De meesten doen geen vlieg kwaad en voor hen moet meer georganiseerd worden.”

Het is van alle tijden en overal waar tieners wonen: hangjeugd. Net als de klachten erover: rommel, intimidatie, lawaai. Zelden een probleem als het niet de spuigaten uitloopt, maar in Wijchen vindt een aantal inwoners en ondernemers dat het niet de goede kant opgaat. 

Té negatief

Quote

Sinds de leeftijds­grens voor alcohol - 3,5 jaar geleden - omhoog is gegaan, is er voor 13- tot 17-jarigen niks te doen en zijn ze bijna nergens meer welkom

Suzanne van Zutphen en Amanda Erkens, ouders Wijchense tieners

Dan moet je er iets aan doen, menen de 39-jarige Amanda Erkens - die drie eigen kinderen, een stiefdochter en een 'bonuszoon’ onder haar hoede heeft - en de 40-jarige Suzanne van Zutphen als moeder van twee pubers. Een bericht op sociale media over de overlast aan het Europaplein was voor hun hét moment in actie te komen. ,,Want er zit soms een kind tussen dat geen lieverdje is, maar zulke berichten zijn té negatief. Bovendien is het voor een grotere groep moeilijker geworden een plekje te vinden sinds dik drie jaar geleden de alcoholverkoopgrens naar 18 jaar is gegaan.” 

Volgens beide Wijchense moeders zit de echte hinder ‘m vooral in de groep 18-plussers: die een auto hebben en daarmee ‘hangen'. ,,Daarbij kunnen mensen zich inderdaad ongemakkelijk voelen, bijvoorbeeld op de parkeerplaats tussen de hockeyvelden en de fietscrossbaan. We denken dat dat bij 12- tot 17-jarigen veel minder het geval is. Daar kun je ook veel beter op afstappen en mee praten; maar dan moet je dat niet in de verkeerde, confronterende emotie doen.”

Jeugdsoos Pardoes

Quote

Jeugdsoos Hiernaast is maar twee avonden per week open. Vroeger was in jeugdsoos Pardoes dagelijks iets voor ons te doen

Suzanne van Zutphen en Amanda Erkens

Tieners die zich ontwikkelen tot volwassen mensen moeten in de ogen van Erkens en Van Zutphen hun ei kwijt kunnen. ,,En dat is nu het hele punt: er is nauwelijks iets te doen voor hen. De kroegen mogen ze vaak niet meer in, bij feesten zijn ze niet welkom omdat ze geen 18 zijn. In onze tienerjaren hadden we jeugdsoos Pardoes - vlak bij het station - en die was zeven dagen per week open. Wijchens huidige jeugdsoos - Hiernaast op het Campusterrein - is maar twee avonden per week open. Begin eens met daar vier of vijf avonden van te maken. Dan kun je daar ook veel meer activiteiten aanbieden: we denken al aan een gametoernooi, aparte meiden- en jongensavonden, een voetbaltoernooi. Maar dat zou ook in de andere buurthuizen in Wijchen kunnen, zoals in Woezik. Het zou mooi zijn als elke avond ergens in Wijchen íets voor de tienerjeugd georganiseerd wordt.” 

Iets dat geld kost - want de jongerenwerkers moeten meer uren draaien - dus is het idee ook bij de Wijchense politiek geopperd. ,,Afgelopen donderdag hebben we contact met de gemeente gehad. Nu maar hopen dat de respons niet heel erg lang gaat duren.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal