Het Molenhuis in Wijchen.
Volledig scherm
Het Molenhuis in Wijchen. © Google

Jongeren moeten nog wachten op plek in Molenhuis

WIJCHEN - Jongeren die met spoed woonruimte zoeken in Wijchen, moeten nog even geduld opbrengen, als ze in het Molenhuis in Wijchen willen wonen. Naar verwachting pas in december selecteert de Eindhovense woonondernemer Huischmeesters de mensen die in het voormalige kantoorpand aan de Bronckhorstlaan mogen gaan wonen.

Directeur Marc Ketelaar denkt dat dan pas alle vergunningen die nodig zijn voor de verbouwing helemaal rond zijn. Waarschijnlijk in de tweede helft van deze maand begint de periode waarin bezwaarmakers zich kunnen melden. ,,Pas als we zeker weten dat alles echt rond is, starten we gesprekken met gegadigden", zegt hij. ,,We willen dat er een mooie mix van mensen komt te wonen, met verschillende redenen waarom ze juist hier een plek nodig zouden hebben.”

Belangrijk is ook dat de gegadigden iets voor de buurt willen doen. Voorwaarde voor een woonplek is dat de huurders zich minimaal twee uur per maand voor de omgeving inzetten. Ze kunnen bijvoorbeeld samen de tuin van een oudere buur opknappen, of een sociale avond in de gezamenlijke ruimte houden. De bewoners worden ook regelmatig begeleid in het zelfstandig wonen.

Quote

We willen dat er een mooie mix van mensen komt te wonen

Marc Ketelaar, Directeur

In het Molenhuis komen twaalf éénpersoons wooneenheden en drie voor twee personen. Ze zijn bedoeld voor mensen van tussen 18 en 23 jaar die snel nieuwe woonruimte nodig hebben en al in Wijchen wonen of een sterke band met het dorp hebben. Volgens Ketelaar hebben al 65 mensen serieus belangstelling. Hij verwacht dat dat aantal nog flink groeit wanneer alles definitief is en er nog een extra wervingsronde komt.

De selectiegesprekken nemen waarschijnlijk enkele weken in beslag en lopen gelijk op met de verbouwing van het Molenhuis. Het Molenhuis ligt pal achter het Wijchense gemeentekantoor en is eigendom van de gemeente. Die wil het gebouw houden, zodat het in de toekomst mogelijk weer als kantoorpand kan worden ingezet. Huischmeesters mag het gebouw de komende tien jaar exploiteren.

Maas en Waal