Impressie van de 'nieuwe' binnenplaats van Kasteel Wijchen, mét glazen dak.
Volledig scherm
PREMIUM
Impressie van de 'nieuwe' binnenplaats van Kasteel Wijchen, mét glazen dak. © Verlaan & Bouwstra Architecten

Kasteel Wijchen krijgt een zeldzaam dak van glas

WIJCHEN - In de renovatieplannen voor Kasteel Wijchen zit een bijzonder element: de binnenplaats krijgt een plat glazen dak, dat op dwarsbalken steunt die óók weer van glas zijn. Het is een modern toefje op een plan dat juist de oude luister van het rijksmonument moet terugbrengen.

Een plat glazen dak met een volledig glazen constructie als architect Harriën van Dijk nu voor het kasteel heeft bedacht, zie je bijna niet in Nederland. En dan zeker niet in het formaat dat volgend jaar op de binnenplaats wordt ‘gelegd’. Na een eerste schets, waarbij het glas in een metalen frame een dakje vormde, tekende Van Dijk een dak van 60 vierkante meter dat het zicht op de muren en toren van het kasteel veel meer recht doet. ,,De grootste uitdaging is de tien meter lange glazen balk die, als je naar boven kijkt, evenwijdig aan de toren loopt”, zegt Van Dijk. ,,Het geeft een rustiger beeld, trekt niet meteen de aandacht.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal