Volledig scherm
De Batenburgse katholieke kerk. © Eveline Van Elk

Kerkverkopers Batenburg nemen de tijd: alleen verkoop als ‘plan past’

BATENBURG - Medio september ging de Batenburgse katholieke kerk in de openbare verkoop. Hoe gaat het sedertdien? Is er serieuze belangstelling? ,,We hebben zeker tien kijkers gehad.”

Hoe vaker hij er voor bezichtigingen komt, hoe mooier en uitzonderlijker Ernst Vos de Sint Victorkerk in Batenburg gaat vinden. ,,Uitzonderlijke schoonheid en uitstekend onderhouden.” En dat zegt de Eindhovense makelaar niet als promotiepraatje, omdat hij de kerk zo snel mogelijk van de hand wil doen. ,,Het gaat niet om snelle verkoop, maar om de meest passende invulling voor de nieuwe eigenaar. En dat mag heel wat tijd kosten, in alle rust. We moeten de Batenburgers een mooie herbestemming nalaten.” 

Gebruiksbeperkingen 

De Sint Victorkerk is een rijksmonument uit 1881. Die status brengt behoorlijke gebruikersbeperkingen met zich mee, waarbij over bouwkundige ingrepen stevig onderhandeld zal moeten worden met de monumentencommissie. Even een raampje eruit of een muurtje erbij is in principe uit den boze, maar om niet elk ander gebruik dan als kerk te dwarsbomen moeten compromissen gezocht worden. Vos: ,,En daar komen de beperkingen vanuit het bisdom bij. Zodat het geen discotheek met Halloweenavonden wordt; of een bordeel. Staat contractueel heel helder op papier. En je wilt dat het stadje Batenburg sowieso ook niet aandoen.” 

Volledig scherm
© Flip Franssen

Vos werkt in opdracht van de Twaalf Apostelenparochie en heeft ‘al zeker een stuk of tien’ serieuze belangstellenden in Batenburg over de kerkvloer gehad. ,,Eén gelukszoeker die dacht voor een prikkie dit te kopen. Maar de rest was oprecht enthousiast", heeft Vos ervaren. De vraagprijs ligt overigens op 185.000 euro. 

Quote

In Batenburg moet bij verkoop het liefst alles helder zijn over de nieuwe bestem­mings, om risico's uit te sluiten.

Ernst Vos, Makelaar

De meeste plannen behelsen een woon- of zorgfunctie. Maar verkoop kan in Batenburg pas aan de orde zijn als er een kant-en-klaar plan ligt, dat ook de goedkeuring van de gemeente en monumentendeskundigen kan wegdragen. ,,We hebben er niks aan als iemand de kerk op goed geluk koopt en er na een jaar weer vanaf wil omdat ie plannen of financiering niet rond krijgt. We gaan met deze kerk dan ook anders om dan zoals het met de kerk in Puiflijk is gegaan: daar kocht een investeerder eerst het pand en nu is hij pas met de gemeente aan het praten over een herbestemming", licht Vos toe. ,,In Batenburg moet bij verkoop helemaal helder zijn wat er in gaat komen. Risico's zoveel mogelijk uitsluiten.” En of dat nog weken, maanden of zelfs jaren gaat duren: daar wil de makelaar zijn vingers niet aan branden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal