Volledig scherm
In de voormalige deegwarenfabriek Molco (later Tolo Foods) werd onlangs nog een wietplantage opgedoekt. Het is één van de lelijke plekken waar de gemeente vanaf wil. © Eveline Van Elk

‘Kraanvogel’: hoe een verloederde wietbuurt in een hip woon- en werkwijkje moet veranderen

WIJCHEN - Het deels verloederde oude bedrijventerrein Kraanvogel, dat ten noorden van het spoor tegen het centrum van Wijchen aan ligt, heeft de potentie om een hip wijkje te worden waar volop wordt gewoond én gewerkt.

Er zullen minder bedrijven staan dan nu, maar onder nieuwe appartementenblokken is er in de toekomst nog wel degelijk ruimte voor enkele ondernemers die nu ook al actief zijn in het gebied.

Slopen en bouwen

Quote

Dan hoeven er niet zoveel parkeer­plek­ken te zijn en is er meer plek voor groen.

Geert Gerrits, wethouder gemeente Wijchen

Het is een voorlopig beeld dat ontwerpbureau Space Value voor ogen heeft voor de Kraanvogelstraat en de Kruisbergseweg. Het bureau werkt met de gemeente aan een toekomstvisie voor het gebied van ruim vier hectare groot.

Er zijn gesprekken met een kleine twintig grondeigenaren, en ook met huurders wordt de komende tijd gepraat over een toekomst waarin er volop gesloopt en gebouwd moet gaan worden. Dat is nodig, want het Kraanvogelgebied is nu bepaald geen visitekaartje voor het dorp, aldus Space Value.

Puist met wiet

Vooral de Kraanvogelstraat zelf is grotendeels vervallen, met als lelijkste puist de voormalige Molco-fabriek. Die staat nu leeg, nadat de politie er een maand geleden een wietplantage oprolde.  Daarbij werden diverse verdachten aangehouden.

In de herfst moet de visie er liggen, maar dan wordt het nog een hele klus om met zoveel betrokken partijen daadwerkelijk tot daden te komen, zegt verantwoordelijk wethouder Geert Gerrits.

 Zo zullen enkele bedrijven waarschijnlijk moeten verhuizen naar andere bedrijventerreinen. Gerrits zelf droomt van een ‘innovatieve’ wijk, waarvan bewoners vooral met het openbaar vervoer reizen: ,,Dan hoeven er niet zoveel parkeerplekken te zijn en is er meer plek voor groen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal