De eikenprocessierups wordt in Wijchen onder meer bestreden door het spuiten van het gif Xentari (foto is niet in Wijchen gemaakt).
Volledig scherm
PREMIUM
De eikenprocessierups wordt in Wijchen onder meer bestreden door het spuiten van het gif Xentari (foto is niet in Wijchen gemaakt). © Venema Media

Kritiek op bestrijding eikenprocessierups: gif en aaltjes doden ook andere insecten

WIJCHEN - Bestrijding van de eikenprocessierups met gif en aaltjes is geen oplossing. Dat stelt Natuur en Milieu in een brief aan het college van B en W van Wijchen. De bestrijding van het plaagdier staat donderdag op de agenda van de gemeenteraad.

De overlast van de brandharen van de eikenprocessierups is de laatste jaren flink toegenomen. Gemeenten bestrijden het dier op verschillende manieren. Alle gemeenten in Maas en Waal spuiten in het voorjaar preventief met het gif Xentari.

Beuningen, Druten en West Maas en Waal gebruiken ook nematoden (aaltjes), minuscule diertjes die in de rups binnendringen, waarna deze sterft. Wijchen heeft de inzet van aaltjes in onderzoek. Nesten die ondanks de preventieve maatregelen tot wasdom komen, worden weggezogen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal