Laura en Merel Smulders in Gelderlander Nieuwscafé Wijchen op 4 maart

VIDEOWIJCHEN - Laura en Merel Smulders, de in Wijchen woonachtige wereldtoppers in de BMX-sport, zijn te gast in het Gelderlander Nieuwscafé op woensdag 4 maart in café Anneke in Wijchen. 

De zusjes Smulders, oorspronkelijk afkomstig uit Horssen, komen vertellen over hun route naar de Olympische Spelen in Tokio komende zomer. Laura (nummer 1 van de wereld) en Merel (13e op de wereldranglijst) moeten zich nog plaatsen voor de Spelen. Ze werken daarvoor een intensief schema af met wedstrijden in onder meer Italië, Engeland en de Verenigde Staten.

Internetbedrijf Yoast

Ook te gast in het Nieuwscafé is Marieke van de Rakt, ceo van het Wijchense internetbedrijf Yoast, dat tien jaar bestaat. In die tijd is het bedrijf een wereldspeler geworden, die bedrijven helpt om bovenaan te komen bij zoekmachines op internet. Hoe dat werkt, zal Van de Rakt bij café Anneke uit de doeken doen.

De derde gast is Pierre Guelen. In het dagelijks leven is hij eigenaar van Planon, ook al een internetbedrijf, uit Nijmegen. In het Nieuwscafé komt hij echter vertellen over de op handen zijnde reünie van het het roemruchte Wijchense bouwbedrijf Guelen, dat in handen was van zijn familie. Het bedrijf kwam in de jaren '50 van de vorige eeuw als één van de eerste  van Nederland met een prefab-woning, die grotendeels in de werkplaats werd voorbereid. Op de bouwplaats kon een rijtje huizen in een week in elkaar gezet worden. 

BMX-zussen Merel en Laura Smulders.
Volledig scherm
BMX-zussen Merel en Laura Smulders. © Koen Verheijden

Wederopbouw-sensatie

In het Nederland van de wederopbouw, met een schreeuwende woningnood, was het niet minder dan een sensatie. Duizenden van deze PéGé-woningen werden vanaf 1956 gebouwd in binnen- en buitenland. In 1982 ging bouwbedrijf Guelen failliet. 

Live-muziek van Tom Cherry

De live-muziek in het Nieuwscafé wordt verzorgd door Tom Cherry, het alter ego van de Wijchense countryzanger Twan Kersten. Het Nieuwscafé wordt gepresenteerd door Gelderlander-verslaggever Menno Pols.

Gelderlander Nieuwscafé, woensdag 4 maart, 17.30-18.30 uur, café Anneke, Kasteellaan 2, Wijchen.

Maas en Waal