Volledig scherm
De vmbo-locatie van het Maaswaal College. © Eveline van Elk

Maaswaal College is hersteld van ‘inschrijfdip’

WIJCHEN - Op het Maaswaal College in Wijchen wordt opgelucht ademgehaald: de onverwachtse daling van het aantal groep-achters dat zich vorig jaar als brugklasser inschreef, was eenmalig. Tot gisteren meldden zich precies 403 kinderen aan om na de zomer de middelbare schoolcarrière op het Maaswaal te beginnen. 

Dat zijn er maar 21 minder dan vorig jaar en die afname is in lijn met de prognoses qua bevolkingscijfers, zegt directeur Henk Keijman. Dat was vorig jaar anders: toen zakte het aantal aanmelders ineens met wel vijftig kinderen (13 procent). Vooral de belangstelling voor het vmbo bleef achter. Nu zijn de aantallen op alle afdelingen weer min of meer ‘normaal’. 

Vertrouwen

Keijman zegt blij te zijn met het ‘vertrouwen’ in zijn school, die een moeilijk jaar beleefde. Na de inschrijfdip volgden tegenvallende eindexamenresultaten op de havo. Daarop kondigde de school aan leerlingen die tegenvallend presteren scherper te begeleiden. Ook kwam er een nieuwe opleiding met een driejarige brugklas voor kinderen met een mavo-havo advies. Voor dit Maaswaal NeXT schreven zich 57 leerlingen in, boven verwachting veel.

Pax

Ook het Drutens-Leeuwense Pax Christi College is tevreden met de afgelopen inschrijfperiode. De school verwelkomt, zoals het er nu naar uitziet, slechts een handjevol minder nieuwe leerlingen dan de 356 van vorig jaar. Nu leerlingen vrij mogen kiezen tussen locaties, en in Beneden-Leeuwen de opening van het integraal kindcentrum op stapel staat, stijgt daar het aantal inschrijvingen voor het Junior College. Het vmbo in Druten ziet juist een daling van het aantal inschrijvingen. Rector Lex van Drongelen wijt dat aan een hogere lesuitval en vanwege een aantal zieke leerkrachten: ,,Dan heb je toch een minder sterk verhaal.”

Onrustig

Waar Maas en Waal een relatief ‘kalm’ inschrijfjaar beleeft, is het in Nijmegen juist onrustig. In het oostelijk deel van de stad kan een opvallend groot aantal van 122 leerlingen niet terecht op het NSG Groenewoud en het Montessori College. Vorig jaar werd er alleen op de NSG door 26 leerlingen geloot. De groeiende populariteit van de scholen gaat ten koste van het nabijgelegen Canisius College. Dat zag het aantal inschrijvingen van 175 naar 120 kelderen.

Het Kandinsky College aan de Malderburchtstraat herstelt zich van de tegenvallende aanmeldcijfers van vorig jaar. In plaats van 47 eraf is er nu een stijging van 45. Ook Notre Dame in Ubbergen en Jorismavo doen het met een stijging van respectievelijk 17 en 10 leerlingen prima.

Bij het Mondial College Meeuwse Acker schreven zich 44 leerlingen meer in, bij het Mondial College Leuvensbroek 42 minder. Verliezers zijn, onder meer, ook het Dominicus college (-32), Helicon Groenschool (-13), Karel de Grote College (-12) en Stedelijk Gym (-12).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal